Osteoporoza se može sprečiti

Izvor: B92, 26.Jun.2012, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osteoporoza se može sprečiti

Predstavnici Srpskog društva za borbu protiv osteoporoze i Instituta za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja" održali su danas stručnu konferenciju na kojoj je najavljena čvršća saradnja ustanova zdravstvene zaštite na podizanju javne svesti o toj bolesti.

Učesnici konferencije u Institutu mogli su da urade besplatan test za rizik od osteoporoze, kao i da dobiju detaljne informacije i savete medicinskih stručnjaka o faktorima koji utiču na razvoj osteoporoze, preventivnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << merama za smanjenje rizika od ove bolesti zrelog doba i važnosti zdravog načina života.

Otkrivanjem osteoporoze na vreme, promenom životnih navika i pravilnom terapijom, bolest se može držati pod kontrolom tako da ne utiče na svakodnevne aktivnosti i smanjenje kvaliteta života obolelih, objasnio je prof. dr Aleksandar Dimić, predsednik Srpskog društva za borbu protiv osteoporoze.

"Pored svesti o značaju blagovremenog obraćanja lekaru i pravilne terapije, dobra saradnja primarne zdravstvene zaštite i specijalističkih ustanova je neophodan uslov za ostvarenje što uspešnijeg lečenja obolelih", naglasio je Dimić.

Za lečenje osteoporoze najčešće se koriste lekovi iz grupe bisfosfonata koji sprečavaju dalji gubitak koštane mase, navodi se u saopštenju.

Od nedavno je dostupna savremena, efikasna terapija koja predstavlja kombinaciju ovog leka i vitamina D, neophodnog za adekvatan tretman bolesti, rekla je dr Slađana Božilov, fizijatar-reumatolog Instituta "Niška Banja".

Približno 10 odsto celokupne populacije ima osteoporozu, a češće se javlja kod žena. Procenjuje se da je prisutna kod svake druge žene i svakog osmog muškaraca starijih od 50 godina.

Gotovo 400.000 osoba u Srbiji boluje od osteoporoze, odnosno svaka treća žena posle 50. godine života ima ili će imati ovo oboljenje.

Pored dobre informisanosti građana, saradnja između lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i specijalističkih ustanova za lečenje ove bolesti je neophodna, u cilju ranog postavljanja dijagnoze i odgovarajućeg lečenja, rečeno je tom prilikom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.