Ostali uskraćeni za ključne podatke: Pokreće se nova istraga o koronavirusu?

Izvor: B92, 05.Mar.2021, 15:00

Ostali uskraćeni za ključne podatke: Pokreće se nova istraga o koronavirusu?

Grupa od 26 stručnjaka uputila je otvoreno pismo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) u kome traži novu istragu o pandemiji koronavirusa pošto, kako navode, dosadašnjom nije isključena nijedna teorija o nastanku kovida 19, prenosi Rojters.

Jedan od autora ovog pisma Nikolaj Petrovski, stručnjak za vakcine sa Univerziteta Flinders u Adelejdu u Australiji, rekao je za agenciju da, uprkos istrazi SZO u Kini tokom januara, svet nije bliže saznanju o poreklu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kovida 19 nego što je to bio pre godinu dana.

Rojters prenosi da se u otvorenom pismu ovih stručnjaka od juče kaže da misija SZO nije imala mandat, nezavisnost ili odgovarajuće pristupe za sprovođenje potpune i neograničene istrage svih teorija o poreklu kovida 19.

"Sve mogućnosti ostaju i dalje na stolu i još nisam video nijedan nezavisni naučni podatak koji isključuje bilo koji od njih", rekao je agenciji Petrovski.

U januaru je tim naučnika koje je odabrala Svetska zdravstvena organizacija (SZO) posetio bolnice i istraživačke institute u kineskom Vuhanu, gde je prvi put identifikovan koronavirus, u potrazi za tragovima o poreklu kovida 19.

Misija se našla na udaru kritika koje su optužile SZO da se previše oslanja na kineski terenski rad i podatke, dok su neki članovi tima takođe rekli da Kina ne želi da deli ključne podatke koji bi mogli da pokažu da je kovid 19 cirkulisao mesecima ranije nego što je to bilo prepoznato, navodi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NAKON GODINU DANA BEZ NAPRETKA: Naučnici još uvek ne znaju odakle je potekao korona virus

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Mar.2021

Jedan od članova misije Svetske zdravstvene organizacije isključio je mogućnost da je virus "pobegao"..Svet nije ništa bliže saznanju o poreklu kovida-19, usprkos istrazi grupe svetskih stručnjaka sprovedene u Kini...Otvoreno pismo potpisalo je 26 svetskih stručnjaka među kojima je i Nikolaj...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.