Oslobodite se dugotrajnog kašlja uz ova prirodna rešenja

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 09:10

Oslobodite se dugotrajnog kašlja uz ova prirodna rešenja

U većini slučjeva kašalj je kratkotrajna pojava. Ređe, kašalj traje nekoliko nedelja, meseci ili čak godina. Kašalj koji traje osam nedelja ili više naziva se hroničnim kašljem. Kašalj nije prijatan, ali je za jednu stvar čak i koristan.

Kada kašljete, iz disajnih puteva izbacujete sluz i strane materije koje mogu iritirati pluća. Kašalj takođe može biti odgovor na upalu ili bolest. Čak i hronični kašalj često ima uzrok koji se može lečiti, kao što su to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << alergije. Međutim, hronični kašalj može imati veliki uticaj na život. Može vas držati budnim noću i otežati svakodnevne aktivnosti. Zato bi trebalo da vaš lekar proveri svaki kašalj koji traje duže od nekoliko nedelja.

Hroničan kašalj: Prirodni lekovi

Najčešći uzroci hroničnog kašlja su: astma, refluks kiseline (GERB), bronhitis, lekovi za snižavanje krvnog pritiska, pušenje, prašina…

U zavisnosti od toga šta je uzrok kašlja, ovi saveti vam mogu pomoći da ga se rešite.

Pijte dosta vode

Dodatna tečnost će omekšati i razblažiti sluz. Tople tečnosti poput čaja i supe mogu biti posebno umirujuće za grlo. Nemojte jesti 2–3 sata pre spavanja

Ako imate refluks kiseline, pokušajte da izbegnete prejedanje i jedenje u roku od 2 do 3 sata pre spavanja. Gubitak težine takođe može pomoći, ako prekomerna težina ili gojaznost doprinose simptomima.

Ovlaživač vazduha

Uključite ovlaživač da biste dodali vlagu u vazduh, ili se istuširajte pod vrućim tušem i udišite paru. Redovno ispirajte nos.

Koristite fiziološki sprej za nos ili uređaj za ispiranje nosa. Slana voda će razrediti sluz koja izaziva kašalj i organizam će je lakše eliminisati.

 Ostavite cigarete

To je ključni korak ako želite da se oslobodite dugotrajnog kašlja.

Sipajte u čajnik kašiku korena sladića i kašičicu đumbira, prelijte to sa pola litra vode i kuvajte na tihoj vatri pet minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Pijte dva puta dnevno po šolju čaja.

Sok od šargarepe je odličan za pluća i jačanje imuniteta. Popijte svaki dan po decilitar soka od šargarepe ili još bolje – pojedite jednu veliku šargarepu. To će s vremenom znatno ublažiti kašalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Oslobodite se dugotrajnog kašlja uz ova prirodna rješenja

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Feb.2024

U većini slučjeva, kašalj je kratkotrajna pojava. Rijeđe, kašalj traje nekoliko nedjelja, mjeseci ili čak godina. Kašalj koji traje osam nedjelja ili više naziva se hroničnim kašljem. Kašalj nije prijatan, ali je za jednu stvar čak i koristan.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.