Operacije preko reda za 4.000 evra? Direktor: Demantujem

Izvor: B92, 12.Apr.2021, 10:45

Operacije preko reda za 4.000 evra? Direktor: "Demantujem"

Na Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica, u doba koronavirusa, građani mogu da se operišu odmah, ali ukoliko plate 4.000 evra, informacija je koja uz prateću sliku kruži na društvenim mrežama.

Naime, kako piše u pomenutom tvitu, radi se o intervencijama koje bi se obavljale van radnog vremena lekara na "Banjici", subotom i nedeljom. Za te usluge, čini se, postoji i cenovnik.

Mnoge je začudilo da je i zvanično moguće operisati se "preko reda". Doduše, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uz solidnu cenu. U razgovoru za B92.net direktor te bolnice Zoran Baščarević kaže da se na Banjici radi samo po zakonu i da se "nikada drugačije nije radilo".

Objašnjenje cenovnika koji se pojavio na mrežama nismo dobili, jer direktor kaže da mu nije dopušteno da daje bilo kakve izjave na ovu temu.

"Tvitovima i medijima se ne bavim, time se bavi služba za medije Ministarstva zdravlja. Može svako da piše, ne bih zalazio ni u kakve komentare niti mi je dopušteno. Ja sam doktor i vodim veliku ustanovu, neću da se bavim zlim tvitovima", kaže on i dodaje:

"Demantujem sve zle insinuacije koje se pišu po medijima, ali svaki komentar tražite direktno od službe za medije Ministarstva zdravlja. Mi smo javna zdravstvena ustanova, pripadamo njima i otuda oni će govoriti za nas, a mi ćemo govoriti kada nas oni upute da govorimo. Imam ovde previše posla, a ne da se bavim time šta neko tvituje jer mu se učinilo interesantnim".

Lekari, inače, imaju zakonsko pravo da operišu van radnog vremena.

"Zaposleni zdravstveni radnik koji radi prekovremeno ili je u pripravnosti ima pravo na dodatak na platu za prekovremeni rad i pripravnost, u skladu sa zakonom i ovim ugovorom", piše u Zakonu u kom se,ipak, ne pominje da za takve usluge u državnim zdravstvenim ustanovama postoji poseban cenovnik.

Podsetimo, Baščarević je prethodno dao izjavu za medije ovim povodom u kojoj je rekao da je zakonska regulativa takva da "lekari operišu van radnog vremena i da za svaku intervenciju postoji cenovnik, u koji pacijenti imaju uvid".

Međutim, ostaje nerazjašeno na koji cenovnik je mislio direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica.

B92.net kontaktirao je i Ministarstvo zdravlja ali do trenutka objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.