Operacije gojaznih protekle odlično

Izvor: B92, 14.Jun.2011, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Operacije gojaznih protekle odlično

U Centru za laparaskopsku hirurgiju Kliničkog centra Srbije (KCS) tokom vikenda urađeno je devet operacija ekstremno gojaznih pacijenata koje smo uradili timski, zajedno sa kolegama iz Norveške, rekao je danas direktor tog kliničkog centra dr Đorđe Bajec.

On je podsetio da su pripreme, zajedno sa Medicinskim fakultetom u Beogradu, za tu vrstu intervencije počele pre dve i po godine, jer svaki deo tima ima ozbiljnu ulogu.

Bajec je istakao da se radi o ozbiljnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahvatu koji počinje sa nutricionistom, a završava sa hirurgom, dok između njih važnu ulogu imaju kardiolozi, radiolozi, endokrinolozi, neuropsihijatri...

Prema rečima doktora Bajeca, u KCS-u se obavljaju tri vrste laparoskopskih operacija u lečenju gojaznosti: prva je postavljanje prstena oko želuca, druga- njegovo sužavanje celom dužinom čime se sprečava unošenje veće količine hrane, a treća je takozvani gastroenteralni bajpas.

"Laparoskopske operacije su izvedene u rekonstruisanom odeljenju, za koji je nabavljen specijalni operacioni sto, instrumenti i aparati, ojačani kreveti, šira vrata i posebni toaleti", kazao je Bajec.

On je istakao da za sada nema liste čekanja za ovu vrstu intervencije, kao i da će u narednih nekoliko sedmica biti operisano oko 20 pacijenata.

Bajec je dodao da trošak operacije snosi Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO), a jedna intervencija "skidanja" kilograma košta oko tri hiljade eura.

Šef Katedre za endokrinologiju beogradskog Medicinskog fakulteta prof. dr Dragan Micić je kazao da operisani pacijenti u nastavku lečenja i u cilju održavanja težine, moraju da promene životne navike po mnogim pitanjima i da uključe fizičke vežbe i da primene poseban režim ishrane u čemu će im pomoći dr Saša Plećević, poznat kao "doktor Filgud".

Posle konferencije, novinari su obišli bolesničke sobe u kojima borave operisani pacijenti i opracionu salu.

Tanjugov sagovornik Nenad Karadžuleski (51), koji je u KCS došao na ispitivanje zbog nepravilnog rada srca i dijabetesa koji su pratili višak kilograma, nije ni slutio da će imati hiruršku intervenciju "skidanja" viška kilograma.

Karadžuleski je novinaru Tanjuga rekao da se oseća odlično, da nema potrebu za hranom i čak, posle samo jednog dana posle operacije, može da radi trbušnjake.

Prema njegovim rečima, tretman uoči i posle operacije je bio vrhunski i pod stalnim nadzorom medicinskog osoblja KCS.

Nasmejani Karadžuleski, koji već sutra odlazi kući, kaže da nije ni slutio da će ovako detaljno biti pregledan i da će imati, kako je rekao, uslove kao u najboljem hotelu po sistemu "all inclusive".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.