Opasna igra sa zdravljem: Studenti piju svašta ne bi li pojačali koncentraciju

Izvor: Telegraf.rs, 14.Maj.2017, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasna igra sa zdravljem: Studenti piju svašta ne bi li pojačali koncentraciju

Zarad položenog ispita, pojedini studenti su spremni da isprazne novčanike, ali i da unište svoje zdravlje, pa kad uđu u apoteku prvo pitaju šta je najjače za koncentraciju.

Apotekari kažu da je najveća navala u vreme ispitnih rokova, a najprodavaniji su u sezoni, odnosno, od početka juna pa sve do septembra.

Cene ovih preparata su od 300 do 2.000 dinara, a doze koje su propisane nisu štetne za organizam. Problem, međutim, nastaje kada studenti, u želji da budu bolji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << popiju mnogo više od doze koju bi smeli.

Doktorka Branka Lazić, načelnik opšten prakse Doma zdravlja "Stari grad", potvrđuje da naši studenti u ispitnim rokovima inače koriste preparate za koncentraciju i objašnjava kako oni deluju.

- Studenti se osećaju sigurnije, posebno ako je u pitanju neki teži ispit, kada popiju tabletu. Pribegavaju oni različitim načinima da održe budnost i što veću koncentraciju, pa pored kafe piju i ove preparate koji imaju gotovo isti efekat. Preparati za koncentraciju sadrže vitamine koji su našem organizmu potrebni, posebno pri umnom radu, a taj osećaj veće koncentracije uglavnom je samo placebo efekat. Vrlo je važno da se ne prekorači propisana doza jer može doći do ubrzanog lupanja srca i promene krvnog pritiska - objašnjava doktorka Lazić za "Blic".

U upustvima za upotrebu ovih stimulativnih sredstava stoji da poboljšavaju koncentraciju i moždanu cirkulaciju, utiču na budnost... Ali, njih ne bi smele da piju osobe koje su imale ozbiljnih zdravstvenih problema, moždani udar. Doktorka Lazić ipak ističe da ove tablete ne bi trebalo da piju ni studenti koji su zdravi i normalno pamte.

(Telegraf.rs / Blic)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta studenti piju da bi POVEĆALI KONCENTRACIJU i koliko GREŠE u tome!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Maj.2017

Apotekari kažu da je najveća navala u vreme ispitnih rokova, a najprodavaniji su u sezoni, odnosno, od početka juna pa sve do septembra...Zarad položenog ispita, pojedini studenti su spremni da isprazne novčanike, ali i da unište svoje zdravlje, pa kad uđu u apoteku prvo pitaju šta je najjače...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.