Opasan virus detektovan u tri grada u Srbiji

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 08:16

Opasan virus detektovan u tri grada u Srbiji

Od početka 2023. godine do 20.4.2023. godine na teritoriji Republike Srbije registrovano je ukupno 48 slučajeva morbila.

Na teritoriji Smedereva, gde je prijavljena epidemija 12.1.2023. godine, registrovana su 43 slučaja morbila, dva slučaja prijavljena su na teritoriji Novog Sada i tri na teritoriji Beograda.

Najveći broj obolelih čine deca mlađa od dve godine (55,3%) i stariji od 20 godina (34%). Od ukupnog broja obolelih 93,6% je nevakcinisano ili nepoznatog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vakcinalnog statusa. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod dvoje obolele dece.

Od 11.1.2023. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata).

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.

Kako dr Stevanović navodi, morbile mogu biti ozbiljne u svim starosnim grupama.

“Ima nekoliko grupa za koje postoji veća verovatnoća da će patiti od komplikacija morbila. U pitanju su deca mlađa od pet godina, odrasli stariji od 20 godina, trudnice i ljudi sa kompromitovanim imunološkim sistemom, kao što su urođene i stečene imunodeficijencije, maligne bolesti, kao što su leukemije ili HIV, deca na imunosupresivnoj terapiji”, rekao je on u razgovoru za naš portal.

Dr Stevanović smatra da je najbolji način da se borimo protiv morbila MMR vakcina.

“Kako biste i vi učestvovali u sprečavanju epidemije malih boginja (morbila), razgovarajte sa svojim izabranim lekarom o vakcini protiv malih boginja, zauški i rubeole, poznatijoj kao MMR vakcina. Uobičajene komplikacije koje se mogu javiti usled malih boginja su infekcije uha, dijareja. Međutim, kada su male boginje u pitanju, često se javljaju i teške komplikacije kod dece i odraslih. U veće komplikacije spadaju pneumonija (infekcija pluća) i encefalitis (zapaljenje mozga koje se manifestuje otokom). Kada je hospitalizacija u pitanju, otprilike jedna od pet nevakcinisanih osoba koje obole od morbila bude hospitalizovano", rekao je naš sagovornik.

Kako statistika pokazuje, jedno od dvadesetoro dece zaraženih ovim virusom oboli od upale pluća, što je najčešći uzrok smrti od malih boginja.

S obzirom na to da male boginje najčešće pogađaju decu, neophodno je biti trezven i znati da one izazivaju ozbiljne zdravstvene komplikacije, posebno kod dece mlađe od 5 godina. Ne postoji način da unapred znate težinu simptoma koje će vaše dete iskusiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.