Onkolog objasnio da li je realno da vakcine protiv raka i srčanih bolesti budu spremne do 2030.VIDEO

Izvor: B92, 09.Apr.2023, 15:35

Onkolog objasnio da li je realno da vakcine protiv raka i srčanih bolesti budu spremne do 2030.VIDEO

Vakcine protiv raka i srčanih bolesti biće spremne do kraja decenije, a milioni života mogli bi da budu spaseni revolucionarnim novim vakcinama protiv niza bolesti, najavili su stručnjaci.

Glavni medicinski direktor "Moderne", doktor Pol Barton, rekao je da veruje da će ta firma moći da ponudi vakcine protiv "svih vrsta bolesti" za samo pet godina. Kompanija, koja je proizvela vodeću vakcinu protiv korone, sada razvija vakcine protiv raka koje ciljaju različite tipove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tumora.

Vakcina protiv raka zasnovana na mRNK bi upozorila imuni sistem na rak koji već raste u telu pacijenta, tako da može da ga napadne i uništi, bez uništavanja zdravih ćelija. Naučnici, međutim, upozoravaju da će ubrzani napredak postignut u poslednje tri godine, biti uzaludan, ukoliko se ne održi visok nivo investicija.

Vodeća američka farmaceutska kompanija "Moderna" saopštila je da je uverena da će vakcine protiv raka, kardiovaskularnih i autoimunih bolesti, kao i drugih stanja biti spremne do 2030. godine.

Da li je to realan period i da li bi trebalo da budu obavezne?

Gost jutra prof. dr Vladimir Kovčin, onkolog izjavio je da je moguće da vakcine stvarno budu spremne do najavljenog roka.

"To je period od sedam godina, a oni su već ušli u prvu fazu ispitivanja tih vakcina. Tri faze kroz koje vakcina mora da prođe dokazuju efikasnost i bezbednost primene tih vakcina. Radi se o novoj tehnologiji", objasnio je gost jutra prof. dr Vladimir Kovčin, onkolog.

On je gostujući na Tv Prvoj objasnio i šta je RNK kao i druge nedoumice u vezi sa vakcinom o čemu možete opširnije čuti u video prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

AKO OVO USPE, MILIONI ŽIVOTA BI BILI SPAŠENI Sve o vakcinama protiv "svih vrsta bolesti" koje je Moderna najavila: Evo ko i kada bi mogao da ih primi, ovo su svi detalji

Izvor: Blic, 10.Apr.2023, 07:28

Vakcine protiv raka i srčanih bolesti biće "spremne do kraja decenije", a milioni života moglo bi da bude spašeno revolucionarnim novim vakcinama protiv različitih vrsta bolesti, najavljuju stručnjaci. Naime, američka farmaceutska kompanija "Moderna" saopštila je da je uverena da ce vakcine protiv...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.