Oni su blago koje čuva zdravlje: Štite jetru, ubzavaju probavu i pomažu kod dijabetesa

Izvor: B92, 24.Jul.2023, 16:53

Oni su blago koje čuva zdravlje: Štite jetru, ubzavaju probavu i pomažu kod dijabetesa

Malo je onih koji ne vole kisele krastavce, te se zbog toga često nađu na meniju. Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće i prehrambena vlakna.

Osim toga, bogat su izvor minerala među kojima su i kalijum, natrijum i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin, i tiamin.

Snažan su antioksidans – štite telo od slobodnih radikala, nestabilnih hemikalija koje oštećuju ćelije u našem organizmu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Izvrstan su probiotik – balansiraju probavu i ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan deo naše zdrave probave.

Čuvaju jetru – osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru i pomažu joj da filtrira toksine iz organizma.

Sprečavaju nastanak čira na želucu – čir je unutarašnja rana na želucu, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama.

Pomažu kod dijabetesa – istraživanje je pokazalo da kiseli krastavci stabilizuju količinu hemoglobina – proteina u crvenim krvnim ćelijama koje prenose kiseonik.

Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.