Izvor: B92, 24.Jul.2023, 16:53
Oni su blago koje čuva zdravlje: Štite jetru, ubzavaju probavu i pomažu kod dijabetesa
Malo je onih koji ne vole kisele krastavce, te se zbog toga često nađu na meniju. Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće i prehrambena vlakna.
Osim toga, bogat su izvor minerala među kojima su i kalijum, natrijum i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin, i tiamin.
Snažan su antioksidans – štite telo od slobodnih radikala, nestabilnih hemikalija koje oštećuju ćelije u našem organizmu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Izvrstan su probiotik – balansiraju probavu i ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan deo naše zdrave probave.
Čuvaju jetru – osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru i pomažu joj da filtrira toksine iz organizma.
Sprečavaju nastanak čira na želucu – čir je unutarašnja rana na želucu, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama.
Pomažu kod dijabetesa – istraživanje je pokazalo da kiseli krastavci stabilizuju količinu hemoglobina – proteina u crvenim krvnim ćelijama koje prenose kiseonik.
Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.