Oni dani: Zašto vas bole glava, grudi...

Izvor: Mondo, 28.Nov.2018, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Oni dani": Zašto vas bole glava, grudi...

Većinu žena pomalo bole grudi pred menstruaciju, a evo zašto se to dešava.

Pre nego što će dobiti menstruaciju, mnoge žene su umorne, neke letargične i, između ostalog, vrlo emotivno osetljive. Neke od ovih "nuspojava" imaju smisla, a neke baš i ne – kao, na primer, zašto vas bole grudi pred menstruaciju?

Nekad se desi i da zaboravite da se bliži taj datum u mesecu, ali bol u grudima vas podseti na to. Ovi simptomi su normalni i obično prođu za nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dana.

Razlog zašto se uopšte javlja ovaj bol u grudima je promena nivoa hormona, do koje dolazi tokom menstrualnog ciklusa.

"Nivo estrogena je na vrhuncu otprilike na sredini ciklusa, a progesteron je na vrhuncu nedelju dana nakon toga", kaže dr Džudit Redrop. "Kako se ispostavlja, oba hormona su na prilično visokom nivou u drugoj polovini ciklusa. To je praktično žurka hormona u vašim grudima. Osim toga, grudi su naročito pogođene ovom promenom zbog toga što imaju receptore za estrogen i progesteron", objašnjava ona.

Eto, i ta "misterija" je rešena. A ako ste se pitali zašto ste tako umorni kada dobijete menstruaciju...

Ne umišljate - zaista ste više letargični i umorni tokom tih dana. I ustajanje ujutru je ponekad prava borba...

"Otprilike deset dana pred menstruaciju, telo se priprema u nadi da će jaje biti oplođeno i smestiti se u matericu, odnosno da ćete začeti bebu. Kada opna materice nije 'prekinuta' smeštanjem oplođenog jajeta, hormoni koji je okružuju više nisu potrebni i tada naglo padaju. Kad se to desi, telo izlazi iz faze visoke pripravnosti, uzrokujući usput i druge promene koje vas iscrpljuju. Dok nivo hormona opet ne poraste, bićete umorni", objasnila je dr Moli O'Ši.

Pošto vam se verovatno, kao i većini žena, dešavalo da tokom onih dana u mesecu plačete a ne znate ni zašto, sigurno se pitate zašto ste tada tako osetljivi.

Baš kao i simptomi povezani sa menstruacijom, i naše emocije su povezane sa hormonskih promenama.

Povećanje i snižavanje estrogena su razlog za promene raspoloženja, a postoje neka saznanja da hormoni mogu čak i da utiču na hemikalije u mozgu, poput serotonina, koji kada je nizak, može da uzrokuje depresiju i anksioznost.

I glava ponekad boli tokom ili pre menstruacije.

Stručnjaci ih nazivaju hormonskim glavoboljama jer su, jasno, hormoni krivi za to. Te glavobolje mogu da budu blage ili vrlo bolne migrene.

"Migrena se najčešće javlja dva dana pred menstruaciju ili prva tri dana menstruacije", kaže dr En Mekgregor. "To je zbog prirodnog pada nivoa estrogena. Glavobolja je tada obično jača nego glavobolja drugim danima, i veće su šanse da se sutradan ponovo javi".

Praktično, hormoni su krivi za sve te simptome koji vam pomalo zagorčavaju život tih nekoliko dana. Brinite o sebi i trudite se da olakšate sebi koliko možete...

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.