One su delikates i afrodizijak, ali jedna činjenica je uznemiravajuća

Izvor: B92, 28.Jul.2018, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

One su delikates i afrodizijak, ali jedna činjenica je uznemiravajuća

Ostrige su popularni delikates širom sveta i mnogi ga smatraju afrodizijakom. Međutim, činjenica da se jedu žive uznemirava ljude i dovela je do niza pitanja na društvenim mrežama.

Nije tajna da su ostrige servirane na ledu još žive, ali nije jasno da li osećaju bol dok ih jedemo, piše britanski tabloid "Miror".

Jedna osoba je napisala na tviteru: "Samo čitaj da su ostrige još žive dok ih jedete. Hvala Bogu da ne jedem školjke".

Drugi post na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istu temu je glasio: "Upravo sam saznao da su ostrige žive kad ih jedemo i osećam se krivim. Zaplakaću".

Uprkos činjenici da zvuči neverovatno grubo i okrutno, zaista je bolje da ih pojedete žive. Ukoliko bi pojeli mrtve, sirove ostrige mogli biste da se razbolite, jer mogu da sadrže bakterije koje su štetne za ljude. Može da do]e do simptoma sličnih groznici, povraćanja i dijareje.

Da li ostrige osećaju bol kada ih pojedemo?

To pitanje je i dalje predmet rasprave, kažu iz Organizacije za podizanje standarda u industriji morskih plodova Sifiš.

"Nažalost, nema definitivnog dokaza. Postoje grupe koje tvrde da bi ostrige mogle da osećaju bol, ali i drugi koji govore da ne osećaju, jer nemaju centralni nervni sistem", rekao je predstavnik te organizacije.

Kada tačno ostrige umru isto je za debatu - da li je to kad ih stavimo u usta ili kad ih progutamo?

U Sifišu kažu da se to verovatno dogodi kad se šokiraju, pre nego kad ih žvaćemo ili gutamo. Mišljenje su zasnovali na činjenici koja se tiče srca ostrige, a koje se nalazi pored dna. Ono je naime vezano za samu školjku, pa je samo razdvajanje od iste zapravo i ubije.

Ako je ostriga mrtva treba da je jedemo kuvanu ili ćete se u suprotnom razboleti. Nedavno je čovek star 71 godinu umro od bakterija na mrtvim ostrigama.

Važno je da znate da proverite da li je ostriga živa. A za to postoji jednostavan način - i to ima veze sa školjkom.

Ako je ljuska čvrsto zatvorena, onda je ostriga unutra živa. Ako je ljuska pritvorena, blago je kucnite i ako se zatvori, ostriga je živa.

One nisu jedina hrana koja se jede dok je još živa. To su i škampi, morski ježevi i hobotnice, ali se oni jedu i kuvani.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.