On komunicira s pacijentima u komi?!

Izvor: Mondo, 30.Avg.2017, 06:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

On komunicira s pacijentima u komi?!

Britanski lekar tvrdi da je pronašao način da komunicira s pacijentima u dubokoj komi: "Oni su svega svesni, medicina ih prerano otpisuje".

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock

Pacijenti u dubokoj komi koju lekari nazivaju trajnim vegetativnim stanjem, uhvaćeni su između života i smrti. Dosad se smatralo da oni nemaju cerebralnu funkciju, pa iako se dešava da u takvim slučajevima članovi porodice duboko veruju da su oni još uvek svesni, lekari se sa time nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << slagali.

Ali, dr Ejdrijen Oven neurolog iz Velike Britanije posvetio je život proučavanju ovog stanja, ne bi li uspeo da dopre do ovakvih "zaboravljenih" pacijenata. I došao je do fascinantnih otkrića.

"Od 1997. godine koristim skener mozga za testiranje pacijenata u vegetativnim stanjuma ne bih li uspeo da utvrdim da li su svesni, iako su zarobljeni u sosptvenom telu. Moja prva pacijentkinja bila je Kejt kojoj sam pokazivao fotografije članova njene porodice, dok je bila na skeneru. Zamislite moje iznenađenje kad sam video da reaguje u jednoj zoni mozga! To je bio siguran znak da prepoznaje lica sa slika. Nekoliko meseci kasnije, Kejt je počeka da se budi iz kome, iako niko od lekara koji su bili uključeni u njeno lečenje nije očekivao", kaže dr Oven. Kejt mu je, nakon što se oporavila, nekoliko godina kasnije pisala, moleći ga da iskoristi njen slučaj "čudesnog" oporavka da ukaže na važnost stalnih i ponavljanih testiranja pacijenata koji su u navodno vegetativnom stanju. Dr Oven je od tada testirao veliki broj pacijenata u dubokoj komi i utvrdio da čak 15 do 20 odsto njih pokazuje određenu moždanu reakciju, iako ne odgovaraju na nadražaje standardnih neuroloških testova.

"Kada sam upoznao Kerol, ona je već mesecima ležala u bolnici, bez ikakvog neurološkog odgovora na testove, ne pokazujući znakove svesti. Skeniranjem mozga utvrđeno je da ima značajna oštećenja frontalnih regija mozga koje kontrolišu kogniciju, rešavanje problema dakle, jezik, memoriju i rasuđivanje", ispričao je dr Oven za "Dejli mejl".

Kerol (23) su 2005. udarila dva automobila dok je prelazila veoma prometnu ulicu. I tako je trenutak nepažnje odredio njenu sudbinu. Brojni neurološki testovi pokazali su da je u vegetativnom stanju. Ali, dr Oven je rešio da pokuša još nešto.

On joj je sa svojim timom postavljao pitanja na koje je trebalo da na određeni način 'odgovori' dok je ležala u aparatu za magnetnu rezonancu.

Oni su tražili da zamisli da igra tenis "kao da joj život od toga zavisi". Kod Kerol se tada aktivirao premotorni korteks, kao kod zdravih ljudi. Zatim su je zamolili da zamisli da hoda kroz svoju kuću, zamišljajući nameštaj, slike, vrata, raspored. Kada su joj rekli da "pređe" iz jedne sobe u drugu, magnetna rezonanca zabeležila je moždanu aktivnost koja bi odgovarala onoj kod zdravih ljudi.

Ipak, dr Oven i njegov tim odlučili su da ne govore njenoj porodici do kakvih su otkrića došli, jer su se bojali da oni ne bi razumeli da iako je uslovno rečeno, neka vrsta kontakta uspostavljena, ne postoji mogućnost za napredak, bar ne u ovom trenutku. Sa ovim stepenom razvoja medicine, ne postoji lek za njeno stanje, što znači da s njom nikad više neće biti moguće komunicirati na uobičajeni način.

"Kerol su prebacili u bolnicu u njenom rodnom gradu i ne znam kako se taj slučaj završio", kaže dr Oven. "Ali, sad znamo da postoji mogućnost komunikacije s pacijentima u vegetativnom stanju, ako ništa drugo, moguće je utvrditi da li trpe bolove ili ne", tvrdi on za "Dejli mejl".

Može da se prati rad mozga i bolesnika u komi

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.