Omikron je preuzeo deo genetskog materijala virusa prehlade

Izvor: B92, 05.Dec.2021, 09:46

"Omikron je preuzeo deo genetskog materijala virusa prehlade"

Nova omikron varijanta koronavirusa najverovatnije je pokupila barem jednu od svojih mnogobrojnih mutacija tako što je preuzela komadić genetskog materijala drugog virusa i to najverovatnije onog koji uzrokuje prehladu, koji je prisutan u istim zaraženim ćelijama, tvrde istraživači.

Ovo nije primijećeno ni u jednoj ranijoj varijanti koronavirusa, ali je prisutno u mnogim drugim virusima, uključujući one koji uzrokuju prehladu, kao i u ljudskom genomu, navode stručnjaci.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Omikron preuzimanjem novog 'koda' sebe čini 'ljudskijim', a to mu može pomoći u izbegavanju imunog sistema", rekao je stručnjak Venki Soundararajan iz kompanije koja se bavi analizom podataka, a bazirana je u Kembridžu. Soundararajan je vodio ovo istraživanje objavljeno kao preprint, što znači da još uvek čeka recenziju.

Soundararajan navodi da ova nova otkrića naglašavaju važnost vakcinisanja protiv koronavirusa.

"Morate se vakcinisati kako biste smanjili izglede da se drugi ljudi, koji su imunokompromitovani, susretnu s koronavirusom", rekao je Soundararajan.

Otkriće bi moglo značiti da se virus lakše prenosi, ali i da uzrokuje samo blagu ili asimptomatsku bolest, što bi bila izvrsna vest za čovječanstvo nakon gotovo dve godine pandemije. Naučnici još ne znaju je li omikron zarazniji od ostalih varijanti, uzrokuje li teži oblik bolesti ili će prestići deltu kao najrašireniju varijantu koronavirusa.

Prema ranijim studijama, ćelije u plućima i u gastrointestinalnom sistemu mogu istovremeno sadržati i viruse obične prehlade. To bi omogućilo virusnu rekombinaciju, proces u kojem dva različita virusa u istoj ćeliji domaćina međusobno deluju dok same sebe kopiraju, stvarajući nove kopije koje imaju genetski materijal oba "roditelja".

Isti genetski sled pojavljuje se i kod humanog koronavirusa koji uzrokuje prehladu kod ljudi, kao i u virusu HIV-a koji uzrokuje AIDS, navodi Soundararajan.

Južna Afrika, gde je omikron prvi put identifikovan, ima najveću stopu zaraženih HIV-om na svetu, a on slabi imunološki sistem i povećava osetljivost osobe na infekcije virusima prehlade i drugim patogenima. U tom delu svijeta postoji mnogo ljudi kod kojih se mogla dogoditi rekombinacija, rekao je Soundararajan.

"Verovatno smo propustili mnoge generacije rekombinacija koje su se dogodile tokom vremena i koje su dovele do pojave omikrona", dodao je stručnjak.

Potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdilo poreklo omikronovih mutacija i njihov učinak na funkciju i prenos. Takođe postoje i neke druge hipoteze o tome da je najnovija varijanta koronavirusa provela neko vrijeme razvijajući se u životinjskom domaćinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.