Odobren novi lek za mršavljenje: Koristio se za lečenje dijabetesa

Izvor: B92, 08.Nov.2023, 21:58

Odobren novi lek za mršavljenje: Koristio se za lečenje dijabetesa

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je danas lek za mršavljenje američke kompanije Eli Lili. FDA je odobrila tirzepatid na prodaju pod imenom Zepbound za odrasle sa indeksom telesne mase (BMI) od najmanje 30 ili 27 ako pacijent takođe ima drugo zdravstveno stanje povezano sa težinom, kao što je bolest srca.

Već je korišćen kao lek za dijabetes

"Gojaznost i prekomerna težina su ozbiljna stanja koja se mogu povezati sa nekim od vodećih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uzroka smrti kao što su bolesti srca, moždani udar i dijabetes", rekao je Džon Šarets, direktor FDA-ovog Centra za istraživanje i procenu lekova.

Tirzepatid je već odobren pod trgovačkim imenom Mounjaro za dijabetes tipa 2 i sve više se koristio za gubitak težine pre zvaničnog odobrenja Uprave za hranu i lekove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Odobren još jedan lek za mršavljenje: Svi učesnici kliničkih ispitivanja izgubili su značajan procenat telesne težine

Izvor: Danas, 09.Nov.2023, 20:59

Bilo da je reč o Vegoviju ili Ozempiku, lekovi za mršavljenje su trenutno svuda i ne čini se da će se tako skoro zaustaviti, posebno nakon što je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila Zepbaund, lek za mršavljenje koji bi mogao preuzeti vođstvo nad svojim konkurentima baziranim na semaglutidu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.