Odnos roditelja prema piću i deca

Izvor: B92, 29.Nov.2010, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odnos roditelja prema piću i deca

Deca koja uče o alkoholu kod kuće od detinjstva dobijaju pozitivne poruke o njegovom umerenom konzumiranju, pokazuju najnovija istraživanja.

Izveštaj objavljen od strane univerziteta u Lidsu i Mančesteru pokazuju da roditelji imaju najvažniji uticaj na decu (uzrasta od 5 do 12 godina) u razvoju njihovog stava prema alkoholu i da su oni u velikoj meri uspešni u edukaciji dece o zadovoljstvima i rizicima konzumiranja alkohola kod kuće.

Međutim, istraživanje takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukazuje da su deca manje svesna drugih pitanja u vezi sa konzumiranjem alkohola, kao što je potencijalni rizik po zdravlje.

Nalazi imaju značajne implikacije za brošure u kojima se trenutno daju uputstva roditeljima o tome kako da razgovaraju sa svojom decom o alkoholu. Istraživači takođe ukazuju da učenje o alkoholu u školama može da bude dopuna podrške koju deca dobijaju kod kuće.

Vodeći autor istraživanja profesor Gill Valentine, sa Univerziteta u Lidsu, je rekao: "Naše istraživanje pokazuje koliko je važno da se zapoćne iskren dijalog o alkoholu kod dece od ranog uzrasta.

"Roditelji već rade dobar posao u vaspitavanju svoje dece o razumnom konzumiranju alkoghola. Roditelji izbegavaju da budu pijani ispred svoje dece I pokušavaju da smanje svoje konzumiranje alkohola van kuće.”

"Međutim, roditelji ne pričaju toliko o zdravstvenim rizicima - kao što su rak, ciroze jetre i srčane bolesti - jer ta pitanja nisu u skladu sa sopstvenim iskustvima konzumiranja alkohola."

Iako postojji veliki broj dokaza o stavovima tinejdžera vezana za alkohol , malo se zna kako roditeji uče svoju decu o alkoholu i u kojoj meri je konzumiranje alkohola kod tinejdžera vezano za njihova ranije iskustva iz detinjstva.

Profesor Valentin i kolege, uključujući i dr Mark Jayne sa Univerziteta u Mančesteru, obratio je pažnju na taj detalj sprovođenjem nacionalne ankete na 2.089 roditelja i staratelja, kako bi saznali kako roditelji uče decu o alkoholu. Oni su ispitivali uticaj porodice - kućni red i navike pojedinih članova porodice - i uticaj spoljnih izvora kao što su mediji, društvene mreže i zakoni.

Oni su otkrili da roditelji žele da njihova deca cene zadovoljstva i koristi od alkohola, kao i rizike od prekomernog konzumiranja alkohola, tako da kao odrasli mogu konzumirati alcohol razumno.

Studija je pokazala da je ova poruka bila uspešno prihvaćena kod dece, koja smatraju da kao odrasli treba da piju samo umereno. Oni su takođe razumeli da je alkohol proizvod za odrasle.

Međutim, deca su bile svesna štetnosti preteranog konzumiranja alkohola na porodični život ali nisu bila svesna zdravstvenih rizika koju on nosi.

Ovo istraživanje pokazuje je da se sa edukacijom dece o alkoholu mora početi još u detinjstvu I da bi se trebalo uvesti neka vrsta edukacije u školama.

Izvor: Lekarinfo

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.