Odlučeno: Nema više naknade za lekove za mršavljenje

Izvor: B92, 29.Apr.2023, 08:06

Odlučeno: Nema više naknade za lekove za mršavljenje

Najveće dansko privatno zdravstveno osiguranje Sigeforsikring Denmark, koje osigurava oko polovine stanovništva zemlje, saopštilo je da će, zbog velike potražnje, prestati da daje naknadu za lekove za mršavljenje od januara sledeće godine.

Rastuća popularnost novih skupih lekova za mršavljenje podstakla osiguravajuće kuće i zdravstvene vlasti da preispitaju mogućnost subvencionisanja lekove protiv gojaznosti, pre svega zbog toga što bi možda bila neophodna doživotna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upotreba da bi korisnici izgubili na težini, preneo je Rojters. Navodi se da je od početka godine povećanje subvencija za pomenute lekove dostiglo nivo koji ga čini neodrživim za kompaniju.

Članovi kojima je danska agencija za lekove odobrila pojedinačne naknade preko svog lekara izuzeti su od ove odluke, saopštio je osiguravač, koji ima 2,7 miliona članova. Proizvođač lekova za dijabetes i gojaznost Novo Nordisk lansirao je svoj veoma popularan lek za mršavljenje Vegovi u zemlji u decembru, ali zdravstvene vlasti za njega ne daju nadoknadu, jer su troškovi previsoki u poređenju sa prednostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.