Od ove bolesti boluje Morgan Friman: Evo simptoma

Izvor: B92, 04.Jul.2023, 20:21

Od ove bolesti boluje Morgan Friman: Evo simptoma

Fibromialgija je dugotrajno stanje koje izaziva bol u celom telu. Obično napada ljude u starosti između 25 i 55 godina, ali Morganu Frimanu je dijagnostifikovana nakon saobraćajne nesreće 2008. godine, kada je imao 71 godinu.

Tačan uzrok stanja nije poznat, ali smatra se da je povezan s abnormalnim nivoima određenih hemikalija u mozgu i promenama u načinu na koji središnji nervni sistem obrađuje poruke boli.

Ključni simptom je raširena bol, ali farmaceut Noel >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vič za Express je podelio još neke znakove upozorenja na ovu bolest.

"Ljudi takođe mogu osetiti ukočenost i osetljivost mišića, tetiva i zglobova. Česti su i izraziti umor, loš kvalitet sna, problemi s pamćenjem i koncentracijom. Oboleli mogu postati nespretni, patiti od vrtoglavice, osećaja da im je prevruće ili prehladno; mogu imati bolne cikluse, sindrom nemirnih nogu ili trnce u rukama i nogama", nabrojao je.

Simptomi uzrokovani fibromialgijom razlikuju se od osobe do osobe i mogu se pojaviti i nestati, kao i poboljšati i pogoršati. Iako je malo verovatno da će znakovi potpuno nestati, lečenje može pomoći u njihovom ublažavanju.

"Osim lekova koji se primenjuju za bol, vežbanje je vrlo korisno za fibromialgiju", ističe Viks.

Osim Morgana Frimana, od slavnih osoba koje boluju od fibromialgije ističe se i Lejdi Gaga, koja je vest o tome objavila 2017.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.