Od čega me boli glava?

Izvor: B92, 19.Apr.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od čega me boli glava?

Iako su najpoznatiji bubrežni, žučni i mokraćni, postoji još i kamenac pljuvačnih žlezda i krajnika. Naučite kako da ih prepoznate, lečite i prevenirate i saznajte šta ih izaziva.

Izvor – Lisa

Foto; zweettooth, www.sxc.hu


Krstobolja, mučnina i otečeni krajnici samo su neki od simptoma prouzrokovanih kamencima u organizmu. Neverovatno je da ih imaju milioni ljudi, ali uprkos tome što su vrlo česti, u mnogim slučajevima daje se pogrešna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dijagnoza, odnosno kamenci se previde.

Ishrana i nasleđe

Iako su najrasprostranjeniji bubrežni, žučni i mokraćni kamenci, postoje još i kamenci na krajnicima i pljuvačnim žlezdama. Doktorka Ivana Ćosić, otkriva i savetuje Lisine čitateljke kako da ih prepoznaju, leče ili preveniraju. Njihovi simptomi često mogu da budu varljivi i teško ih je prepoznati. Upravo zato su kamenci jedan od najčešćih uzroka bolova kod osoba srednje i starije životne dobi. Zanimljivo je da je učestalost mokraćnog kamenaca u Srbiji različita u pojedinim regijama. Najmanji je broj obolelih na severu države, a veći je procenat u južnijim krajevima. Muškarci su zahvaćeni četiri puta više od žena.

Osim ishrane i genetskog nasleđa, postoji još niz faktora koji izazivaju pojavu kamenaca koji mogu da budu vrlo neprijatni i uporni.

Oštar bol u leđima može da znači da imate kamenac u žuči

SIMPTOMI: Mučnina, povraćanje i oštra bol pod desnim rebrenim lukom koji se obično širi pod desnu lopaticu, desno rame, desni pazuh ili grudni koš. Bol može da bude oštra i isprekidana, a traje od nekoliko minuta do nekoliko sati. Teško je razlikovati bol od stanja poput problema sa leđima i upale pluća.

UZROCI: Pod žučnim kamencem podrazumevamo male kristale nastale od holesterola ili kalcijuma koji se formiraju u žuči ili žučnim kanalima. Nastaju kada se hemikalije u žuči stvrdnu i pretvore u jednu celinu. Oboleli mogu da imaju jedan veliki kamen ili više manjih. Oko 20 do 30 % populacije pati od kamenca u žuči. Možete ga dobiti u bilo kojoj dobi, ali što ste stariji, šanse se povećavaju zbog povećanog nivoa holesterola. Češći je kod žena zbog estrogena, pa je tako razmera obolelih u odnosu na muškarce 4 :1. Ishrana bogata zasićenim mastima i debljina povećavaju rizik.

LEČENJE: Ako žučni kamenac nije propraćen nikakvim simptomima, obično se ne dira, i verovatno neće stvarati ozbiljne probleme. Ispijanjem dosta tečnosti podstičete njegov nestanak, a pomoći će i ishrana sa niskim udelom masti, kao i analgetici. Mali do srednji kamenci mogu se rešiti lekovima. Veliki kamen treba ukloniti jer može da izazove infekcije i blokadu probavnog trakta. Ako se kamenac iz žuči već premestio u žučni kanal, može se locirati endoskopom sa instrumentom kojim se uklanja kamen. Vađenje velikog kamena uključuje i vađenje žuči, obavlja se laparoskopski i pod opštom anestezijom.

PREVENCIJA: Ishrana koja se bazira na niskom unosu masti i održavanje normalne telesne mase.

Bubrezi mogu biti bolni zbog kamenca

SIMPTOMI: Intenzivni i nepodnošljivi bolovi u leđima koji se šire na urinarne puteve, prepone, unutrašnju stranu bedara, grudi i leđa, i dolaze naglo a mogu trajati i po nekoliko sati. Uz bolove, simptomi su krvava ili mutna mokraća, mučnina, povraćanje, često mokrenje i pečenje prilikom mokrenja.

UZROCI: Bubrežni kamenci mogu biti različitih veličina i boja. Variraju od veličine zrna do loptice za golf. Mnogo su češći kod muškaraca nego kod žena, a najčešće se javljaju u srednjoj životnoj dobi.

Kamenci su u nekim slučajevima posledica bolesti metabolizma, koje dovode do promene urina ili stvaranja viška litogenih supstanci, koje uzrokuju pojavu kamenca. Učestalim uzimanjem laksativa, jedenje hrane bogate proteinima i nedovoljno uzimanje tečnosti povećava rizik od nastanka kamenca, kao i od pojave urinarnih infekcija. Ako ste već imali kamenac, imate 50 odsto veće šanse da dobijete još jedan u idućih pet godina. Kada se stvori kamenac, on ostaje u bubregu ili putuje u urinarni sistem kako bi mokrenjem izašao iz organizma.

Vrlo često kamenac blokira deo urinarnog trakta pa uzrokuje poteškoće.

LEČENJE: Kamenci često prođu spontano. Bol koju uzrokuje mali kamen može trajati i po nekoliko sati i prestaće onog trenutka kada ga izmokrite. Kamenci koji ne prolaze ili koji su preveliki, moraju prvo da se razbiju, a odstranjuju se iz bubrega hirurškim zahvatom.

PREVENCIJA: Konzumirajte dva do četiri litra vode na dan kako bi vaš urin bio svetle boje. Lekari takođe preporučuju i smanjen unos crvenog i belog mesa, što će vam pomoći da redukujete kiselinu u urinu.

Od „kristala" više boluje muška populacija

SIMPTOMI: Poteškoće prilikom mokrenja ili česta potreba za mokrenjem, krv u urinu, iritacija i ponekad infekcija, oštra bol u donjem delu leđa ili kuka, muškom polnom organu....

UZROCI: Mokraćni kamenci nastaju od kalcijuma i formiraju se kada se otpadne supstance kristalizuju jer se bešika nije ispraznila. Čest uzrok je povećanje prostate, što se događa s godinama. Upravo zbog toga mokraćni kamenci češće se pojavljuju kod muškaraca.

Kamenci takođe mogu nastati i zbog promene u kiselini urina i zbog nedovoljnog uzimanja tečnosti. Ljudi koji pate od čestih urinarnih infekcija imaju veće šanse od nastanka kamenca jer bakterije pogoduju njihovom stvaranju.

LEČENJE: Mokraćni kamenac najčešće je dug između 0,2 i 2 centimetra, iako može da bude i veći. Dijagnostikuje se urinokulturom, analizama krvi, ultrazvukom i rendgenom. Manji kamenci mogu da prođu, a da ne izazovu probleme. Za veće se koristi cistoskopija kojom se pomoću instrumenta cistoskopa može pregledati unutrašnjost mokraćnog mehura, odnosno bešike, i mokraćni putevi, kako bi se razbio kamenac.

PREVENCIJA: Popijte barem deset čaša vode na dan.

Ishrana koja ne sadrži mnogo kalcijuma može da pomogne u prevenciji nastanka kamenca, kao i u sprečavanju eventualnih urinarnih infekcija.

MAGAZIN LISA U NOVOM BROJU DONOSI:

Rođendanski broj za samo 39 dinara!

Intervju: Ana Ivanović kaže da ništa ne planira unapred

Lepota: Parfemi - doza dobrog raspoloženja

Inspiracija: Ručni rad kao posao i zadovoljstvo

Mini kuvarica: Rolince od mesa

Psihologija: Teško je biti maćeha

Deca: Mali botanički eksperimenti

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.