Oči su ogledalo zdravlja

Izvor: B92, 08.Apr.2012, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oči su ogledalo zdravlja

Romantici tvrde da su oči ogledalo duše, a lekari da otkrivaju zdravstveno stanje. Tako oftalmolozi na mrežnjači oka mogu pronaći i dijagnostikovati širok spektar bolesti, od dijabetesa, bolesti jetre do kardiovaskularnih bolesti.

Zdravlje očiju, osim redovnih pregleda, čuva i uravnotežena ishrana. Istraživanja pokazuju da hrana bogata karotenoidima smanjuje rizik od bolesti očiju koji nosi starenje. Namirnice bogate antioksidansima poput spanaća, zelja i kelja takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čuvaju vid.

Hrana bogata luteinom i zaeksantinom, poznatim kao "vitamini za oči", smanjuje rizik od katarakte ili mrene na očima. Nalaze su u brokoliju, kukuruzu, grašku, repi i tikvicama.

Najbolji lek za umorne oči su borovnice, dok kajsije, bogate betakarotenom i likopenom, mogu pomoći i u lečenju nekih očnih bolesti.

Predstavljamo vam nekoliko signala koje vam možda vaše oči šalju.

Nepravilne zenice

Zenice su inače simetrične, jednake veličine i reaguju na isti način u kontaktu sa suncem. U slučaju da je jedna zenica veća ili manja od druge, to može ukazivati na medicinski problem. Stručnjaci tvrde da ljudi s različitim zenicama imaju veći rizik od moždanog udara, tumora na mozgu ili aneurizme.

Suve oči osetljive na svetlost

Ako su vaše oči uvek suve i osetljive na svetlost, to može biti znak hroničnog poremećaja imunog sistema, odnosno takozvanog Sjorgen sindroma, koji narušava funkcionisanje žlezda u očima i ustima. Ovaj sindrom najčešće pogađa žene u 40-tim s autoimunim bolestima poput reumatoidnog artritisa i lupusa. Osim toga, suve oči česte su i kod žena u 50-tim zbog hormonalnih promena.

Zamagljene oči

Zamućeni vid i zamagljenu mrežnjaču uzrokuje magljenje sočiva unutar oka, a problem se može rešiti jednostavnom operacijom. Ova bolest je karakteristična za starije ljude, dok je kod mlađih najčešće nuspojava dijabetesa, tumora i lekova.

Svrab

Oči i područje oko očiju je izrazito osetljivo, naročito na infekcije i alergije. Svrab očiju najčešće je posledica alergija na prašinu, dlaku kućnih ljubimaca, ali i čestica iz vazduha. Ako su vam oči natečene, to može biti znak hroničnog nedostatka sna. Tokom spavanja, prirodna tečnost cirkuliše telom, ali nedostatak sna uzrokuje zadržavanje u području oko očiju, zbog čega su natečene i crvene.

Sivi prsten

Ako se oko irisa (dužice) pojavi sivi prsten, to može ukazivati na arcus senilis, odnosno na povišeni holesterol i trigliceride, masne kiseline u krvi, koje se povezuju s većim rizikom od bolesti srca i moždanog udara.

Nestajanje obrva

Sasvim je normalno da se obrve stanjuju s godinama, ali nestajanje dela obrve znak je problema sa štitnjačom - hipertireoze (preaktivna štitna žlezda) ili hipotireoze (smanjen rad štitnjače).

Oči izgledaju vodenasto

Ovakve oči upućuju na infekciju, najčešće virusnu, a ako oko deluje lepljivo, reč je o bakterijskoj infekciji. Ako vam se uz to zamuti vid, to može upućivati na sindrom kompjuterskog vida, odnosno pojačanog naprezanja zbog slabog kontrasta boja na monitoru.

Žute promene na očnim kapcima

Ksantelazma ili žuti "belezi" na očnim kapcima upozoravaju da je nivo holesterola u krvi previsok. Osim toga, ranija istraživanja su potvrdila da muškarci s ksantelazmom imaju veći rizik od bolesti srca.

Krvave oči

Krvave oči i ispucali krvni sudovi znak su visokog pritiska koji povećava rizik od moždanog udara.

Žute oči

Ako je beonjača žuta umesto bela, to može biti znak žutice, problema s jetrom i žuči. Najlakši način da se vidi stvarno stanje organizma su detaljne analize krvi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.