Obratite pažnju: Šest promena na nogama ukazuju na opasnost od tihog ubice

Izvor: B92, 22.Apr.2023, 07:58

Obratite pažnju: Šest promena na nogama ukazuju na opasnost od "tihog" ubice

Periferna arterijalna bolest (PAD) je stanje u kojem se začepljuju arterije koje snabdevaju krvlju noge i stopala, uglavnom zbog nagomilavanja masnih naslaga izazvanih povišenim holesterolom.

Kako objašnjava kardiolog Džejdip Menon, prvi simptomi ovog zdravstvenog problema primećuju se upravo na nogama i stopalima.

Simptomi bolesti perifernih arterija mogu se razlikovati od osobe do osobe, odnosno u zavisnosti od težine njegovog stanja. Kada su u pitanju znaci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upozorenja koji se pojavljuju na stopalima i nogama, oni mogu uključivati: bol ili grčevi u nogama ili stopalima, posebno tokom fizičke aktivnosti ili vežbanja utrnulost ili slabost u nogama osećaj hladnoće ili peckanja u nogama ili stopalima rane na stopalima ili nogama koje ne zarastaju ili zarastaju veoma sporo slabiji puls na stopalima ili nogama stalni bol u nogama ili stopalima, čak i kada je osoba u mirovanju.

Da bi se sprečila pojava povišenog holesterola, kardiolog savetuje sledeće promene. Prvo, naglašava važnost održavanja zdrave ishrane, odnosno ishrane bogate voćem, povrćem, integralnim žitaricama i nemasnim izvorima proteina.

Takođe nam savetuje da izbegavamo hranu sa visokim sadržajem zasićenih i trans masti, kao što su pržena hrana i prerađeno meso. Osim zdrave ishrane, dr Menon savetuje da redovno vežbamo, održavamo zdravu težinu, prestanemo da pušimo i konzumiramo alkohol i koliko god je to moguće izbegavamo stres, prenosi Onli Mi Health.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.