Obratite pažnju: Deset simptoma koji ukazuju da vam je zdravlje narušeno

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 08:07

Obratite pažnju: Deset simptoma koji ukazuju da vam je zdravlje narušeno

Za očuvanje dobrog zdravlja ključno je da osluškujemo svoje telo, jer ono ponekad može da šalje vrlo suptilne znake da su mu neke funkcije narušene.

Što su tegobe slabije i vrlo lako im se može naći razlog zašto su nastale, skloniji smo da ih više zanemarujemo. Srećom, mnoge promene u organizmu jesu trenutne i nisu opasne po zdravlje. Ipak, postoje situacije koje ne bi trebalo da se ignorišu, jer zdravlje može da bude ozbiljno ugroženo.

Osim ako niste u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << menopauzi, iznenadno i preterano znojenje tokom noći nije normalna pojava i može da bude simptom kancera.To je zato što neki tumori mogu da rastu vrlo brzo, pa mogu da dovedu do prekomernog reagovanja tela koje može da se pokaže kao obilno znojenje.

Kada se modrice javljaju često na više različitih delova tela i bez razloga, trebalo bi se obratite lekaru. Osim učestalosti, bitna je i veličina modrice, kao i pojava krvarenja sa sluznica, na primer usne duplje, digestivnog trakta, prisustvo krvi u mokraći ili stolici...

Otežan govor ili "mešanje" reči mogu da budu znak moždanog udara, ali i drugih neuroloških oboljenja, od kojih se ovaj simptom najčešće javlja kao posledica multiple skleroze.

Plave nijanse na noktima mogu da pokažu da nemate dovoljno kiseonika, probleme sa srcem ili plućima. S druge strane, bledi nokti povezuju se sa anemijom, srčanim problemima ili bolestima jetre.

Gubitak apetita može da bude rani znak raka jajnika, posebno ako se uz to još javlja nadutost, bol u karlici i problemi sa bešikom.

Promena rukopisa (sitniji, krupniji) može da bude znak neurološkog problema, poput Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti, pa čak i tumora mozga.

Ako stalno kašljete tokom noći, a pritom se ne oporavljate od neke prehlade i nemate astmu, kašalj noću može da bude rani znak srčanih problema. Moguće je da se tečnost nakuplja u plućima, a kada ležite duže vreme, iritira vas da kašljete.

Jaka glavobolja koja se javlja iznenada, može da bude znak krvarenja u mozgu, pucanja krvnih sudova, moždanog udara ili meningitisa.

Osećaj kao da vas neko bocka iglama po jednoj ruci, koji traje duže od pola sata i praćen je vrtoglavicom ili mučninom, može da bude simptom srčanog udara.

Ukoliko hrapav glas traje duže od tri nedelje, može biti znak vraćanja kiseline iz stomaka do jednjaka, što zatim iritira grlo. Hrapav glas može da bude i rani simptom kancera grla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.