Objašnjene čudne reakcije tela

Izvor: B92, 22.Jan.2012, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objašnjene čudne reakcije tela

Titra vam kapak ili mislite da vam rastu uši? Dok gledate prema izvoru svetlosti, odjednom vidite krugove? Zašto vas "probada" dok se smejete?

Moderna medicina je konačno razjasnila nekoliko neobičnih telesnih reakcija i ponudila savete kako da ih ublažite.

Zašto istovremeno plačemo i smejemo se?

Stručnjaci nemaju odgovor na ovo pitanje. I plakanje i smejanje događaju se tokom snažnih emotivnih stanja, a tu je i efekt naknadne reakcije. Suze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su reakcija na niz različitih emocija, na bol ili tugu, a u nekim slučajevima i na ekstremnu radost.

Smejati se i plakati u isto vreme zapravo je dobro, jer i jedno i drugo umanjuje stres.

Zašto plačemo dok seckamo luk?

Kada počnemo da seckamo luk, oslobađaju se enzimi koji proizvode gas nazvan sin-propantial-S-oksid. Kad on dođe do očiju stvara se blaga sumporna kiselina, a to veoma boli.

Mozak zato signalizira očima da proizvedu više tečnosti i isperu oko. Zato, sledeći put smanjite ovu neprijatnu reakciju tako što ćete pre seckanja luk staviti u zamrzivač, jer niske temperature usporavaju ispuštanje enzima.

Zašto noge i ruke trnu?

Ova pojava posledica je cirkulacije prema stegnutom nervu. Obično se oseti na nogama ili rukama. Promena položaja i kretanje najčešće reše ovu neprijatnost koja je uglavnom bezopasna, ali u nekim slučajevima utrnuće može ukazivati na dijabetes, lupus, pa čak i na multiplu sklerozu.

Ako se ova pojava često javlja, obavezno posetite lekara.

Zašto vidimo svetle krugove oko izvora svetlosti?

Ovo je optička varka. Tokom dana zenica se sužava, pa svetlost pada na sami centar oka. Noću se ona dramatično širi kako bi u oko ušla maksimalna količina svetla.

Krugove vidimo jer je naše prirodno sočivo okruglo. Međutim, ako je pojava krugova česta, proverite vid jer je možda došlo do pojave zamućenja, odnosno katarakte.

Zašto nam je nekad hladno?

Telesnu temperaturu reguliše deo mozga nazvan hipotalamus koji telu javlja da treba da ispušta toplotu ako mu je prevruće ili da se trese ako mu je prehladno.

U ovom procesu je važno gvožđe, pa je anemičnim osobama obično češće hladno. Osim toga, loša cirkulacija zbog visokog pritiska ili lekova može dovesti do hladnih ekstremiteta.

I slab rad štitne žlezde može usporiti metabolizam do tačke na kojoj telo ne proizvodi dovoljno toplote. Ako ste među onima kojima uvek dobro dođe topla jakna, jedite hranu bogatu gvožđem - meso, pasulj i zeleno lisnato povrće, a izbegavajte nikotin jer steže krvne sudove i usporava cirkulaciju.

Zašto kapak titra?

Ovu pojavu uzrokuje "greška" u "nervnoj signalizaciji". Umor, stres i kofein povećavaju titranje kapaka, baš kao i loša ishrana, preteran unos alkohola i alergije.

Srećom, pojava je uglavnom benigna i prolazi sama od sebe. Telo nam zapravo pokazuje da mu je potreban odmor.

Zašto zglobovi krckaju?

Zglob podlaktice, šake i ramena primeri su slučajeva u kojim dve kosti dolaze na jedan zglob. Prilikom pritiska na njega potiskuje se i tečnost koja se u njemu nalazi. Izlazak vazduha unutar te zglobne kapsule je ono što se čuje kao krckanje.

Nakon izlaska gasova zglob je nešto fleksibilniji, pa se ne može odmah krcnuti i drugi put. To se događa zato što se ispušteni gas opet mora stvoriti u tečnosti, za šta je potrebno 15 do 30 minuta.

Puckanje zglobova neće dovesti do artritisa, ali je najbolje da to ne radite često.

Da li uši rastu celi život?

Da, verovali ili ne, uši rastu celog našeg života. Naročito brzo rastu do desete godine, a zatim nešto sporije , odnosno 0,22 mm godišnje.

Uvo raste i nakon puberteta, a muškarci obično imaju veće uši od žena. Međutim, veličina slušnog kanala ne menja se u kasnijim godinama života.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Objašnjene čudne reakcije tela

Izvor: medio.rs, 23.Jan.2012, 02:15

Titra vam kapak ili mislite da vam rastu uši? Dok gledate prema izvoru svetlosti, odjednom vidite krugove? Zašto vas "probada" dok se smejete?

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.