Obavezno pročitajte: Šta da radite kada se gušite hranom?

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jan.2017, 06:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obavezno pročitajte: Šta da radite kada se gušite hranom?

Medicinski radnik Ema Hemet navela je koje korake treba da preduzmemo kada se zagrcnemo i počnemo da se gušimo. Ona naglašava da gušenje hranom veoma brzo vodi do smrti ukoliko se ne postupi odgovarajuće u takvoj situaciji.

Do gušenja dolazi kada hrana blokira grlo, zbog čega osoba ima poteškoće da diše. Ako je reč o potpunoj blokadi, uopšte ne može da diše, pa ni da se nakašlje, ne bi li se komad hrane pomerio.

Evo šta da radite ako vam se to dogodi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Ukoliko paničite, grlo će se još više stegnuti, a zaglavljeni komad hrane će se još više zaglaviti.

Ukoliko možete, pokušajte da pročistite grlo kašljanjem. Ako je reč o delimičnoj blokadi grla, to će biti dovoljno. Nagnite se blago napred dok kašljete.

Ako su vam disajni putevi potpuno zatvoreni, nećete moći da se nakašljete, niti da proizvedete bilo kakav zvuk, što znači da vam je potrebna nečija pomoć. Gde god da se nalazite, odmah privucite nečiju pažnju.

Ukoliko u blizini nema nikoga ko bi mogao da vam pomogne, možete sami da izvedete Hajmlihov zahvat. Stegnite pesnicu i položite je ispod grudnog koša i upotrebite drugu ruku da jako gurnete na gore.

Druga opcija je da iskoristite ivicu stola ili stolice, tako što ćete grudni koš nasloniti na ivicu, a zatim gurnuti (isto kao pesnicom).

Evo kako se to radi:

Ne pokušavajte prstima da izvadite komad zalogaja koji se zaglavio - u devet od deset slučajeva time se gušenje pogoršava, a opstrukcija postaje još gora.

Kada dođe do potpune blokade disajnih kanala, mnogi se jednostavno "zalede", tako da niko i ne primeti da se guše. Njihovo lice postaje crveno, ljubičasto, pa plavo, a to znači da je nivo kiseonika na kritično malom nivou. To se može desiti veoma brzo, zato još jednom - ako počnete da se gušite, mašite rukama, uradite bilo šta da privučete nečiju pažnju.

Naravno, prevencija je uvek bolja od leka. Da biste izbegli da do gušenja hranom dođe, ne pričajte i ne smejte se dok žvaćete jer su to najčešći uzroci gušenja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.