OVO je opasno koliko i infarkt

Izvor: Mondo, 21.Nov.2017, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVO je opasno koliko i infarkt

Evo kakve su posledice nesrećne ljubavi.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock/andrej_k

Ako ste ikada to doživeli, znate da slomljeno srce boli... razarajuće. Kao da će vas tuga ugušiti. A sada je dokazano da ovako intenzivan emocionalni bol zaista škodi zdravlju srca.

Takotsubo kardiomiopatija (stresom indukovana kardiomiopatija) ili "sindrom slomljenog srca" pogađa na hiljade ljudi širom sveta svake godine, nakon traumatičnih događaja, a u tim trenucima >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << mišići srca oslabe toliko da ne mogu efikasno da rade.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Aberdinu pokazalo je da efekti ovog tipa kardiomiopatije mogu da budu i trajni, na isti način na koji su trajne posledice srčanog udara.

Tokom dve godine naučnici su posmatrali 37 pacijenata koji pate od ovog tipa kardiomiopatije, i utvrđeno je da je njihov srčani mišić nepovratno oštećen i da je tkivo izgubilo elastičnost, tako da ne može da se kontrahuje punom snagom.

"Takotsubo je stanje koje može da ima razarajuće posledice po zdravlje osoba koje su inače dobrog opšteg stanja", kaže dr Džeremi Pirson iz Britanske asocijacije za srce.

"Ranije smo mislili da su efekti ovog po život opasnog stanja privremeni, ali sada vidimo da ono ostavlja trajne posledice. To znači da je potrebno promeniti pristup i pacijente lečiti slično kao one koji su pod povišenim rizikom od zastoja u radu srca", rekao je dr Pirson.

Da li je infarkt opasniji za žene ili za muškarce?Ovo sprečava infarkt!Otkriven novi simptom koji upozorava na infarkt

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.