Nutricionistkinja upozorava: Ove namirnice štete jetri

Izvor: B92, 02.Maj.2023, 18:40

Nutricionistkinja upozorava: Ove namirnice štete jetri

Nutricionistkinja Laura Braun je za portal Express otkrila koje namirnice bi trebalo da izbegavamo zato što štete zdravlju naše jetre. Kao prvo, upozorila je na prerađenu i prženu hranu.

"Ljudi treba da se drže podalje od većine prerađenih i prženih stvari poput slatke hrane, kolača, gaziranih pića i voćnih sokova. To je zato što povećavaju količinu masti u jetri", objasnila je.

Kako dodaje, hrana s visokim nivoom soli povećava rizik od nealkoholne bolesti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << masne jetre.

"Prerađena hrana podiže sadržaj šećera u krvi, što u konačnici povećava nakupljanje masti u jetri. Masno prerađeno meso s visokim nivoom zasićenih masti takođe treba izbegavati kako bi se smanjio ovaj rizik."

Lekari objašnjavaju da je bolest masne jetre usko povezana s prekomernom težinom, a nakupljanje masti u jetri takođe je povezano s dijabetesom tipa 2, bolestima srca i problemima s cirkulacijom.

Osobe s masnom jetrom takođe imaju znatno veći rizik od razvoja raka jetre. Za zdravu je jetru, zato, najvažnija upravo uravnotežena i zdrava ishrana bazirana na svežim namirnicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.