Novi vid muške kontracepcije

Izvor: B92, 02.Dec.2011, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi vid muške kontracepcije

Svi smo čuli za kontracepciju za muškarce. Pričalo se o muškoj piluli, a nedavno i o injekcionoj vazektomija koja još "čeka” prve pacijente.

Različita rešenja na ovu temu se pojave, pa nestanu iz medija, a ljudi i dalje ne znaju šta zaista funkcioniše, a šta ne, kada je reč o muškoj kontracepciji.

Evo najnovije ideje.

Lisnato žbunje koje raste u šumama Indonezije je dom za supstancu koja može da obezbedi mušku kontrolu rađanja u obliku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tableta.

Biljka se zove gandarusa, a njeni lekoviti kvaliteti (pomaže u borbi protiv stresa) poznati su ljudima širom Indonezije. Međutim, nedavno je utvrđeno da ona smanjuje i mušku plodnost.

Bambang Prajogo vodi projekat na Airlanga univerzitetu, gde istraživači suše lišća, seckaju ih, vade aktivne hemikalije i stavljaju ih u kapsule kako bi proverili da li će biti pouzdan oblik muške kontracepcije. Bambang je rekao da je testiranje na preko 100 parova pokazalo efikasnost od 100%.

Jedinstven aspekt gandarusa je da, za razliku od drugih oblika kontracepcije, on ne menja muške hormone, već samo hemije na vrhu svake pojedinačne sperme, što onemogućava probijanje u jajnu ćeliju.

Ali mana je da to stanje nije trajno. U proseku, muškarci su opet bili plodni samo dva meseca nakon što su prestali da piju pilule.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.