Novi program za transplantaciju

Izvor: B92, 24.Jan.2013, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi program za transplantaciju

Na godišnjem sastanku borda Međunarodne fondacije "Eurotransplant" u Albahu u Austriji, koji se održava od 23. do 25 januara, postignuta je saglasnost za potpisivanje programa za transplantaciju jetre, pluća i bubrega pacijenata iz Srbije, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Sastanku u Albahu prisustvuje državni sekretar prof. Vladimir Đukić koji je izložio planove Ministarstva zdravlja u oblasti transplantacije organa i dobio podršku predsednika "Eurotransplanta" dr >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bruna Majsera i celokupnog Borda za što skorije pristupanje naše zemlje ovoj međunarodnoj fondaciji, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja dodaju da je postignuta saglasnost za potpisivanje tvining programa za transplantaciju jetre sa stručnjacima iz Hrvatske, za transplantaciju pluća sa AKH bolnicom u Beču, kao i za teške slučajeve transplantacije bubrega, kako bi naši pacijenti dobili mogućnost da se pod istim uslovima leče kao i pacijenti Evropske unije.

Međunarodna fondacija "Eurotransplant" je neprofitna međunarodna organizacija koja posreduje i koordinira razmenom organa za transplantaciju na teritoriji sedam evropskih zemalja: Austrije, Nemačke, Slovenije, Holandije, Luksemburga, Belgije i Hrvatske.

Pristupanjem Srbije "Eurotransplantu" znatno bi se smanjila dužina čekanja na transplantaciju, a mogućnost za dobijanje organa povećala, s obzirom na to da je pacijentima država članica osigurana brža i veća dostupnost organa, jer su uvršteni na jedinstvenu medjunarodnu listu čekanja, navodi se u saopštenju.

Program Eurotransplant u zemljama članicama ima legitimitet i podršku zakonodavstva i utemeljen je na principu solidarnosti i poverenja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi program za transplantaciju

Izvor: Akter, 24.Jan.2013

Na godišnjem sastanku borda Međunarodne fondacije "Eurotransplant" u Albahu u Austriji, koji se održava od 23. do 25 januara, postignuta je saglasnost za potpisivanje programa za transplantaciju jetre, pluća i bubrega pacijenata iz Srbije, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja

Nastavak na Akter...

Podrška “Eurotransplanta” za pristupanje Srbije ovoj fondaciji

Izvor: Banke.Online.rs, 25.Jan.2013, 09:51

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Vladimir Đukić učestvuje na godišnjem sastanku borda Međunarodne fondacije “Eurotransplant”, koji se održava od 23. do 25..

Nastavak na Banke.Online.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.