Novi lek protiv kovida čini mutaciju virusa nemogućom

Izvor: B92, 30.Jul.2022, 20:31

Novi lek protiv kovida "čini mutaciju virusa nemogućom"

Farmaceutski div AstraZeneca tvrdi da njen lek Evusheld smanjuje opasnost od mutacija ovog virusa te snažno štiti imunokompromitovane osobe. Naime, izvršni direktor AstraZenece Paskal Sorio kaže da u većini slučajeva nove mutacije nastaju kod imunokompromitovanih pacijenta s HIV infekcijom te onih sa zloćudnim bolestima.

"Virus u njihovom organizmu ostaje danima pa i nedeljama i dobija priliku za mutaciju", kaže Sorio. Dodaje da tretman antitelima štiti ljude s oslabljenim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imunitetom od zaraze i teških oblika kovida 19 te smanjuje rizik otpornosti na delotvornost vakcine te pojavu novih mutacija.

Lečenje Evusheldom koncipirano je tako da pacijenti dobijaju lek u injekcijama svakih pet meseci, a prema studijama to smanjuje simptomatski kovid 19 za 77 odsto. Firma je objavila podatke iz treće faze ispitivanja u časopisu Lancet Respiratory Medicine, koji pokazuju da je lek smanjio rizik od progresije uključujući i tešku bolest ili smrti od bilo kojeg uzroka za 50 odsto u poređenju s placebom, što je bila primarna krajnja tačka ispitivanja. Lek je testiran na nehospitalitovanim odraslim osobama s blagim do umerenim kovidom među kojima je 90odsto pacijenata bilo u opasnosti od progresije u teški oblik bolesti.

Ispitivanje je provedeno na 903 učesnika na 95 lokacija širom SAD-a, Latinske Amerike, Evrope i Japana. AstraZeneca se takođe pohvalila dokazima o delotvornosti leka protiv novih varijanti, uključujući podatke s Medicinskog fakulteta Univerziteta Vašington koji pokazuju da Evusheld štiti od omikron podvarijante BA.2.

Nova pretklinička studija sa Univerziteta u Oksfordu pokazala je da lek neutralizuje i podvarijante omicron BA.4 i BA.5.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.