Nova studija otkrila: Brzi hod smanjuje rizik od dijabetesa

Izvor: B92, 10.Dec.2023, 11:57

Nova studija otkrila: Brzi hod smanjuje rizik od dijabetesa

Studija, objavljena u British Journal of Sports Medicine, pokazuje da bi brzo hodanje moglo značajno smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

Hodanje ima mnoge dokazane zdravstvene prednosti - od zaštite od srčanih bolesti i snižavanja krvnog pritiska do poboljšanja ravnoteže. Nova studija dodaje još jednu korist na listu: smanjenje rizika od dijabetesa. Ali morate da hodate dovoljno brzo da biste to iskoristili, piše Yahoo. Studija, objavljena u British Journal of Sports >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Medicine, pokazuje da brže hodanje može značajno smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

„Naši nalazi sugerišu da, iako su trenutne strategije za povećanje ukupnog vremena hodanja korisne, takođe može biti razumno podsticati ljude da hodaju brže kako bi se dodatno povećale zdravstvene prednosti hodanja“, rekao je vodeći autor studije Ahmad Džajedi. Evo kako brzina hodanja može uticati na rizik od dijabetesa i koje su efikasne metode za praćenje sopstvenog tempa:

Veća brzina, veće koristi: Jaiedi i njegove kolege analizirali su podatke iz 10 studija koje su uključivale više od 500.000 ljudi iz SAD, Japana i Velike Britanije koji su delili svoje navike hodanja. Istraživači su definisali brzinu hoda na sledeći način:

Lagano ili lagano hodanje: manje od 3 km/h Prosečno ili normalno hodanje: 3 do 5 km/h Prilično brzo hodanje: 5 do 6 km/h Brzo hodanje: veće od 6 km/h Bez obzira na broj koraka ili razdaljinu, učesnici koji su hodali normalnom brzinom hoda, ili u proseku od 3 do 5 km/h, imali su 15% manji rizik od dijabetesa tipa 2 u poređenju sa ljudima koji su hodali sporijim tempom (ispod 3 km/h). Učesnici koji su hodali prilično brzim tempom, u rasponu od 5 do 6 km/h, imali su još veće smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2 u poređenju sa hodanjem sporijim tempom ili laganom šetnjom od 24%. Nakon što su dostigli brzinu veću od 6 km/h, smanjenje rizika od dijabetesa se poboljšalo na 39 posto.

"Nema posebnih smernica za brzinu hodanja u trenutnim smernicama", rekao je Jaiedi i dodao: "Naši rezultati pružaju određenu podršku za uključivanje brzine hodanja u smernice za fizičku aktivnost."

Koliko sporo možete hodati da biste i dalje smanjili rizik od dijabetesa? Nalazi studije su pokazali da je najsporija brzina hodanja koja smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 otprilike 4 km/h, što znači 87 koraka u minuti za muškarce i 100 koraka u minuti za žene.

Zašto povećanje brzine hodanja može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa? Jedan od glavnih razloga zašto hodanje bržim tempom može smanjiti rizik od dijabetesa je taj što veće brzine hodanja angažuju više mišićnih grupa i povećavaju broj otkucaja srca. Ovo može poboljšati osetljivost na insulin, što je važan aspekt upravljanja nivoom šećera u krvi, rekao je dr Pouia Shafipour, lekar porodične medicine i medicine gojaznosti u Zdravstvenom centru Providens Saint John's.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.