Nova pandemija pred vratima? Potvrđen slučaj zaraze koji se širi na ljude

Izvor: B92, 26.Jul.2023, 09:42

Nova pandemija pred vratima? Potvrđen slučaj zaraze koji se širi na ljude

Postoje dokazi da su glavni izvor virusa na Bliskom istoku kamile, ali virus se takođe može širiti sa čoveka na čoveka.

Jedna osoba je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) testirana pozitivno na MERS, odnosno srednjoistočni respiratorni sindrom, izvestila je Svetska zdravstvena organizacija.

Novi slučaj MERS-a, poznatog i kao MERS-CoV (jer se radi o virusu iz porodice koronavirusa) zabeležen je u Al Ainu, delu Abu Dabija, ali izvor zaraze još nije poznat. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

28-godišnjak je primljen u bolnicu 8. juna, ali je službenu dijagnozu dobio tek 23. jula nakon što je PCR test pokazao da je pozitivan na MERS. Ujedinjeni Arapski Emirati odmah su o slučaju izvestili Svetsku zdravstvenu organizaciju. Detalji o zdravstvenom stanju muškarca nisu objavljeni, ali se zna da čovek nije zdravstveni radnik niti državljanin UAE.

Svih 108 ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženim, testirani su na virus, i svi su rezultati bili negativni.

MERS uzrokuje koronavirus koji je dalji rođak virusa SARS-CoV-2 koji je izazvao pandemiju kovida 19.

Radi se o, uglavnom, respiratornoj bolesti koja uzrokuje simptome poput visoke temperature, kašlja i kratkog daha. U nekim slučajevima može dovesti do upale pluća ili gastrointestinalnih problema.

Postoje dokazi da su glavni izvor virusa na Bliskom istoku kamile, ali se virus takođe može širiti sa čoveka na čoveka.

Ipak, ovaj poslednji slučaj ne može se povezati sa devama ili proizvodima od deva pa nije jasno odakle je virus došao.

MERS je prvi put identifikovan 2012. na Bliskom istoku, gde je zabeležen i najveći broj slučajeva.

Od otkrića virusa, dogodila se su tri veća izbijanja zaraze. Pre ovog najnovijeg slučaja iz Abu Dabija, poslednji je slučaj MERS-a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zabeležen je 2021. godine.

Najveće širenje zaraze dogodilo se 2012. Od 2012. do 2020. Svetska zdravstvena organizacija je zabeležila 2.566 slučajeva zaraze i 882 smrtna slučaja, što bi značilo da je smrtnost od ovog virusa visokih 34 odsto. Međutim, Svetska zdravstvena organizacija je naglasila da broj možda ne odgovara stvarnosti jer su verovatno neki blaži slučajevi zaraze MERS-om prošli nezapaženo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.