Nokti – ogledalo zdravlja

Izvor: Politika, 10.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nokti – ogledalo zdravlja

Nokti govore mnogo o čoveku. Pored toga što se na prvi pogled može uočiti koliko njihov vlasnik brine o higijeni i estetici, na osnovu izgleda noktiju može se otkriti i njegovo zdravstveno stanje.

Načinjeni su od keratina i služe kao zaštita za gornje delove vrhova prstiju na kojima se nalazi mnoštvo nervnih završetaka i sitnih krvnih sudova. Nokatne ploče upijaju vodu sto puta brže nego koža, ali je isto tako brzo i gube. Zbog toga im treba posvetiti mnogo pažnje, posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tokom zimskih meseci. Da bi se sprečilo njihovo lomljenje i listanje, trebalo bi izbegavati dug kontakt noktiju sa vodom i hemikalijama.

Prošireni i zaobljeni vrhovi prstiju oko kojih se vrhovi noktiju savijaju često su pokazatelj oboljenja pluća, dok se braonkasto obojeni luk na noktu i tvrda nokatna ploča mogu pojaviti kod bubrežnih bolesnika. Ako imate izrazito crvene nokte, bilo bi dobro da posetite kardiologa, a ako su oni neuobičajeno beli trebalo bi da prokontrolišete jetru.

Izgled noktiju ukazuje i na nedostatke u jelovniku. Oni koji imaju suve i lomljive nokte trebalo bi da ishranu obogate namirnicama koje sadrže vitamin A i kalcijum, dok se listanje noktiju može sprečiti ako se jelovnik doda hrana bogata proteinima. Meki, talasasti nokti mogu biti znak nedostatka gvožđa, a ako su, uz to, i izrazito suvi, nedostaje vam vitamin B 12.

Beličaste tačkice i linije ne bi trebalo da vas zabrinu, pošto su najčešće posledica mehaničkih oštećenja. Beline su mesta na kojima su mehurići vazduha ušli u nokatnu ploču i ne mogu se ukloniti. Preostaje vam jedino da sačekate da nokat izraste.

Nokti na rukama za nedelju dana izrastu oko jedan do dva i po milimetra, a na nogama rastu sporije – od pola milimetra do jedan milimetar sedmično. Da bi se potpuno obnovio, noktu na ruci potrebno je oko šest meseci, a na nozi od godinu do godinu i po dana.

Na izgled nokta često utiču i gljivična oboljenja, koja mogu biti posledica dugog uzimanja nekih lekova, pada imuniteta ili stalne izloženosti vlazi i toploti. Oboleli nokti požute, zadebljaju, listaju se, lome i odvajaju od prsta. Gljivične infekcije mnogo su češće na noktima stopala nego na rukama. Lečenje je dugotrajno, a bolest se često obnavlja, pa je potrebno biti strpljiv i uporan u sprovođenju terapije.

Da bi bili lepi i zdravi, o noktima treba redovno brinuti. Nemojte ih skraćivati grickajući ih ili kidajući, jer tako možete da oštetite ne samo nokat, već i osetljivu površinu kože ispod njegove ivice. Isto kao što imate svoju četkicu za zube, trebalo bi da imate i sopstveni pribor za sečenje noktiju. Nokte na rukama nikada ne treba sasvim skraćivati, pošto oni štite splet nervnih završetaka na samom vrhu prstiju, a nokte na nogama trebalo bi uvek seći ravno, kako bi se sprečilo njihovo urastanje.

D. D.

[objavljeno: 11/02/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.