Nokti nožnih prstiju pokazatelj rizika od raka pluća

Izvor: S media, 25.Mar.2011, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nokti nožnih prstiju pokazatelj rizika od raka pluća

Nokti rastu relativno sporo, a nivo nikotina u njima je prilično stabilan u poređenju sa analizama pljuvačke i urina. To ih čini idealnima za određivanja rizika od raka pluća prenosi Metro-portal.

Nokti s nožnih prstiju mogli bi biti dobar pokazatelj rizika od dobijanja raka pluća. Muškarci koji u noktima imaju visok nivo nikotina izloženi su 3,5 puta većem riziku od te smrtonosne bolesti, bez obzira na pušačku prošlost. Rezultati su to istraživanja Waela Al-Delaimyja, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << stručnjaka sa Univerziteta California iz San Diega, i njegovih kolega; rezultati sugerišu da su štetni uticaji pušenja često neprecizno određeni kod pojedinaca koji u istraživanjima samo opisuju svoje navike pušenja, recimo preko upitnika. U takvim situacijama može doći do toga da učesnici lažu, malo menjaju odgovore ili je stvarnost takva da jednostavno dublje udišu iako puše manje cigareta, a ovo posljednje znači da unose više nikotina u telo.

Upravo zbog toga je Al-Delaimy hteo da pronađe precizniji indikator izloženosti duvanu. Nokti su se pokazali kao pomalo neobičan, ali na kraju sasvim logičan izbor. Oni rastu relativno sporo, a nivo nikotina u njima je poprilično stabilan u poređenju sa analizama pljuvačke i urina. U istraživanju su učestvovala 33.373 muškarca. Oni su prvi put 1986. godine ispunili upitnike o pušenju i zatim se njihovo zdravstveno stanje pratilo svake druge godine; 1987. muškarci su istraživačima dostavili odsečene nokte s nožnih prsta. Njih 210 je u periodu do 2000. dobilo rak pluća. Istraživači su tada uporedili njihove nokte s noktima zdravih muškaraca iz istraživanja. Bez obzira na to koliko su muškarci pušili u prošlosti i kakve su im pušačke navike bile, nokti su jasno davali do znanja ko je više izložen riziku od raka pluća. Zanimljivo, oko 10 posto muškaraca koji su imali visok nivo nikotina u noktima uopšte nisu bili pušači.

Istraživanje, ako ništa drugo, pokazuje da upitnici i postojeće analize nisu dovoljno dobra sredstva određivanja rizika od raka pluća. Istraživači napominju da sam nikotin nije kancerogen sam po sebi, ali činjenica da ga ima puno u noktima ukazuje na to da u telu ima i puno kancerogenih materija iz duvana. Nivo nikotina u noktima bi mogao biti sjajan biomarker izloženosti duvanu; rezultati analize noktiju mogle bi odvratiti mnoge od pušenja i naterati ih da se što manje izlažu dimu iz druge ruke. Detalji istraživanja su objavljeni u američkom Časopisu za epidemiologiju (Journal of Epidemiology).

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.