Nikako posle jela: Ove navike su pogubne za vaše zdravlje

Izvor: B92, 01.Jul.2023, 21:02

Nikako posle jela: Ove navike su pogubne za vaše zdravlje

Mnogi od nas svakodnevno rade stvari za koje nismo ni svesni koliko su loše za naše zdravlje, a koje nam polako, ali sigurno prerastaju u rutinu.

Ukoliko vam je tuširanje odmah posle doručka, ručka ili večere svakodnevna aktivnost, vreme je da to promenite.

Pogledajte 5 stvari koje ne bi trebalo da radite odmah posle obroka, ako želite da sačuvate zdravlje:

Tuširanje/kupanje

Idealno bi bilo da se tuširate barem 30 minuta nakon jela. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tuširanje i kupanje povećava telesnu temperaturu, što može da poremeti pravilnu probavu.

Ispijanje toplog čaja

Neka istraživanja su pokazala da pijenje toplog čaja može da smanji apsorpciju gvožđa u krvi, pa bi zbog toga bilo dobro da uživanje u toplom čaju odložite bar sat vremena nakon obroka. Dobra alternativa je kafa bez mleka.

Spavanje

Dokazano je da je spavanje odmah posle obroka štetno po zdravlje, jer može da izazove nagon za povraćanje, kiselinu, pa i gušenje. Stručnjaci preporučuju da ostanete budni bar 2 sata posle jela.

Vežbanje/fizička aktivnost

Bez obzira na to koliko vam se ideja da odmah posle obroka vežbate, čini dobra i zdrava, stručnjaci savetuju to nikako ne radite. Kao za spavanje, i za vežbanje treba da sačekate najmanje 2 sata nakon obroka.

Cigarete

Za vreme procesa varenja hrane, nikotin se duplo vise apsorbuje u telu, što može da ima ozbiljnih posledica za vaše zdravlje. Zato, ako već konzumirate, sačekajte bar 20 minuta pre nego što zapalite prvu cigaretu posle obroka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.