Nije za svakoga isto: Koliko vode treba dnevno da popijete i od čega to zavisi?

Izvor: B92, 04.Jun.2023, 08:08

Nije za svakoga isto: Koliko vode treba dnevno da popijete i od čega to zavisi?

Unos vode tokom dana često zanemarujemo, a ovo piće je naročito važno tokom letnjih meseci kada smo skloni dehidriranju.

Tečnost iz organizma gubimo na razne načine, kroz urin, znojenjem, ali i tokom vršenja vitalnih životnih funkcija, kao što je disanje.

Voda je najvažniji napitak i optimalno bi bilo da tokom dana popijete osam čaša, to bi značilo oko dve litre dnevno, međutim, retko ko se pridržava tog pravila.

Neki naučnici čak tvrde da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi vodu trebalo piti i kada ne osećate da ste žedni.

Ne treba svima ista količina, a to zavisi od mnogo faktora.

Na primer, mesto gde živite, ako ste u vlažnim predelima gde su visoke temperature, osećaćete potrebu za većom količinom vode. Način ishrane takođe utiče. Ako pijete mnogo kafe, obavezno bi trebalo da unosite i dosta vode jer je kafa jak diuretik.

Godišnje doba može da diktira način unosa vode, pa tako zimi ćemo prirodno unositi manje nego leti. Opšte stanje organizma na isti način utiče, ali i trudnoća i dojenje, pa će vam u tom slučaju sigurno trebati veći unos vode kako biste bili hidrirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.