Nije ono što ste mislili: Stručnjaci otkrivaju - šta zapravo znači smrt prirodnim putem

Izvor: B92, 19.Maj.2023, 09:24

Nije ono što ste mislili: Stručnjaci otkrivaju - šta zapravo znači "smrt prirodnim putem"

Često se može čuti da je smrt neke osobe posledica 'prirodnih uzroka', ali postavlja se pitanje – šta ta terminologija zapravo znači?

Mnogi povezuju ovu frazu sa starošću, ali ona zapravo signalizira da je smrt bila posledica bolesti unutar tela, a ne izazvana spoljnim faktorom.

Prirodni uzrok smrti potvrđuje se potvrdom mrtvozornika u kojoj se navodi da obdukcija nije potrebna, a na osnovu lekarskog uverenja.

Dr Katrin Pineri, patolog i predsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nacionalnog udruženja medicinskih ispitivača, rekla je da će smrti uzrokovane rakom, moždanim udarom ili dijabetesom biti klasifikovane kao "prirodni uzroci“.

Primeri 'neprirodnih' smrti uključuju saobraćajne nesreće, samoubistva, predoziranje drogom i nesreće kao što je utapanje, rekla je ona za HuffPost.

A dr Dejvid Fauler, anatomski i forenzički patolog, opisao je način smrti za CNN kao umiranje od "prirodnog procesa bolesti“.

On je rekao da su to primeri bolesti koje će nas "u nekom trenutku usput odneti”, poput infekcija ili srčanih oboljenja.

"Ako se bavim sportom i dobijem srčani udar... ili lopatam sneg i dobijem srčani udar jer sam pod stresom, to je prirodno“, rekao je dr Fauler.

Ali ako je sportista umro od nečega izazvanog aktivnošću, kao što je povreda glave, ta smrt ne bi bila "prirodna“.

Postoji razlika između 'uzroka' i 'načina' smrti.

I uprkos činjenici da je termin smrt "prirodnim uzrocima“, ovo je zapravo "način“ smrti – određivanje kako povreda ili bolest dovode do smrti.

Mrtvozornik odlučuje da li je način smrti bio prirodan, slučajan ili usled samoubistva ili ubistva.

Dok je 'uzrok' sama bolest ili povreda koja dovodi do smrti, kao što je moždani udar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.