Nije kasno da ispravite ravna stopala, evo i kako

Izvor: B92, 23.Dec.2018, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije kasno da ispravite ravna stopala, evo i kako

Nošenje obuće sa pravilno napravljenim i postavljenim ulošcima značajno ublažava deformaciju stopala koja nastaje starenjem.

Ravni tabani kod odraslih nastaju zbog gubitka čvrstine i elastičnosti svoda stopala. Ovaj deformitet može da bude uzrok pojave bolova prilikom dugotrajnog stajanja kao i hodanja i zato bi ga trebalo lečiti.

"Nošenje obuće sa pravilno napravljenim i postavljenim ulošcima značajno ublažava deformaciju stopala koja nastaje starenjem, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iako se sam deformitet ne može popraviti", kaže Nemanja Slavković, ortoped Instituta "Banjica".

"Ukoliko su ravna stopala posledica reumatoidnog artritisa, prekomerne gojaznosti, nekih neuroloških bolesti ili šećerne bolesti, u tom slučaju bi trebalo da se leči osnovni uzrok, svakako uz odgovarajuće uloške", ističe on.

Za sprečavanje spuštanja svoda stopala savetuju se i vežbe jačanja i istezanja mišića potkolenice i stopala.

"Ove vežbe pomažu u sprečavanju napredovanja deformiteta i u isto vreme smanjuju tegobe. Za određivanje vrste i intenziteta vežbi potrebno je najpre se posavetovati sa stručnjakom za tu oblast", objašnjava Slavković.

Ispravljanje ravnih tabana u velikoj meri otklanja tegobe i utiče na veću pokretljivost i bolju funkcionalnost. U isto vreme, kako kaže dr Slavković, sprečavaju se osovinski poremećaji skočnog zgloba i kolena, kao i deformiteti prednjeg dela stopala i pete. Takođe, umanjuje se mogućnost pojave žuljeva koji mogu da postanu problematični i prerastu u hronične poremećaje.

"Bez obzira na to da li ravna stopala uzrokuju tegobe ili se normalno funkcioniše, trebalo bi da se nose ulošci. Osim toga, u slučaju ovog deformiteta, vrlo je važno i regulisati povećanu telesnu težinu", zaključuje ortoped.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.