Neuroze izazivaju lupanje srca

Izvor: S media, 15.Maj.2011, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neuroze izazivaju "lupanje srca"

Ako osetite lupanje srca možda vam nije potrebna pomoć kardiologa, već psihijatra za psihosomatska stanja.

Često smo skloni da srčane tegobe ispoljene kroz podrhtavanje, treperenje, pa i aritmije, neopravdano vezujemo za probleme sa srcem. Ovakve manifestacije mogu biti posledica neuroze kao osnovne bolesti, ili različitih vrsta strahova, koje nismo u stanju da prevaziđemo. U takvoj situaciji, čoveku nije potrebna pomoć kardiologa ili interniste, već dobrog psihijatra >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za psihosomatska stanja.

Kod ovako prisutnog straha, osobe su manje u kontaktu sa svojim duševnim delom i ne uspevaju da prepoznaju svoja osećanja. Zapravo, radi se o stanju aleksitimije, gde ne postoje odgovarajuće reči za opisivanje emotivnih doživljaja, već se sve ispoljava telesnim manifestacijama. Zbog subjektivnog osećaja velike opasnosti, osoba počinje da oseća lupanje srca, ali i napad panike, zbog straha da joj se ne dogodi nešto još gore. Ukoliko se to dešava prvi put, čovek iz neznanja doživljava još jedan - naknadni strah.

Zašto se žene brže debljaju od muškaraca?

Ne znate da kažete "Ne"? Krivi su geni!

Optimizam čuva srce

U terapiji se, osim odgovarajućih lekova, primenjuju i određene telesne relaksacione i slične psihoterapeutske metode. Terapija je i specifičan razgovor koji treba da otkrije uzrok postojećeg straha, kako bi ga se pacijent oslobodio i izbegao dramatično ponašanje srca. Važna je i bihevioralna terapija, koja osobu uči da shvati i prepozna strah koji nije realan, i na taj način ga prevaziđe.

Neuroze, po današnjoj kategorizaciji, nisu bolesti. To su nepsihotični poremećaji, opterećeni najrazličitijim stanjima straha. Neurozama su sklone plašljive i izuzetno senzibilne osobe, po prirodi stvari sklone emotivnim preterivanjima, i doživljavanju pojedinih situacija intenzivnije nego što one to stvarno i zaslužuju.

(Novosti)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.