Nemoguće je osloboditi se tog osećanja, a kod muškaraca je izraženije

Izvor: B92, 04.Nov.2018, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemoguće je osloboditi se tog osećanja, a kod muškaraca je izraženije

Od Hemfrija Bogarta do Džejsona Stetama, muškarci su predstavljeni kao stoici, agresivni, seksualno potentni - jednom rečju, dominiraju. Tomas Harbin, klinički psiholog i neuropsiholog, tvrdi da muškarci obično drugačije iskazuju bes od žena, a i manje su voljni da se suoče i nose sa sopstvenim osećanjima.

Bes je bes, zar ne, nije bitno da li je ženski ili muški? Tomas Harbin, klinički psiholog i neuropsiholog, ekspert za probleme besa i nasilja u porodičnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosima, tvrdi da muškarci obično drugačije iskazuju bes od žena, a i manje su voljni da se suoče i nose sa sopstvenim osećanjima.

On u svojoj knjizi "Muški bes: Od besa do boljih odnosa" kaže da sve dok muškarci drže u svojim rukama veći deo društvene i ekonomske moći, besni muškarci će praviti probleme svima ostalima. Kao klinički psiholog koji se specijalizovao za tretman besnih muškaraca, video je, kaže, kako mnogi njegovi klijenti ostaju bez posla, supruga i životnih prilika zato što prosto nisu bili sposobni da se nose sa normalnim frustracijama i razočaranjima u životu. Oni se svađaju, vređaju, i dure se.

"Koji moron ne zna kakav je osećaj besa?", možda se pitate. Ne zaboravite da mnogi muškarci, zapravo, nisu svesni da je to što osećaju - bes. Možda se osećaju "loše", nekada ne umeju da kažu ništa određenije od toga.

Prvo što vas Harbin nauči jeste da je bes emocija, kao i bilo koja druga: nije ni loš, niti dobar.

Nemoguć je zadatak u potpunosti se osloboditi njega, jer sve emocije imaju svoje prvo mesto u životu.

On može da bude koristan, pokreće na akciju. Pomaže vam da završite stvari, a razlog za to je energija koju daje. Možete osetiti neverovatnu navalu adrenalina, manje su šanse da tada osećate bol, i sve deluje kao da postajete snažniji.

Ova bogata energija se može koristiti konstruktivno, kaže, ili se može upotrebiti destruktivno. Kada vas nešto razbesni, možete odlučiti da uništite izvor besa - i sve drugo što se slučajno nađe na putu - ili možete pozitivno da iskoristite energiju da promenite situaciju u kojoj ste se našli.

Dešavaju se i kognitivne promene: besni muškarci imaju tendenciju da uveličavaju pretnju koju osećaju, da vide opasnost gde je drugi ne vide. Kad su besni, muškarci, takođe, gube sposobnost da razmišljaju racionalno.

Od Hemfrija Bogarta do Džejsona Stetama, muškarci su predstavljeni kao stoici, agresivni, seksualno potentni - jednom rečju, dominiraju. Oni razvaljuju, žene gube dah čim ih vide. U pornografskim filmovima ovaj obrazac se ponavlja, podseća Harbin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.