Nemačka kompanija predstavila lek protiv raka: Tumor prestao da raste kod svih pacijenata

Izvor: B92, 25.Okt.2023, 16:19

Nemačka kompanija predstavila lek protiv raka: Tumor prestao da raste kod svih pacijenata

Nemačka kompanija Biontek (BioNTech) trenutno budi nade sa svojom vakcinom protiv raka CARVac.

Prvi rezultati istraživanja pokazuju da se tumori mogu zaustaviti u rastu, a ponekad i smanjiti. Prvi uspesi su se desili nakon dve od četiri doze vakcinacije.

Većini učesnika studije (59 procenata) tumori su se smanjili za najmanje 30 procenata. Pored toga, tumor je prestao da raste kod skoro svih pacijenata (95 odsto) nakon vakcinacije. Kao i vakcina protiv kovida 19, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vakcina je zasnovana na mRNA tehnologiji.

To znači da se određeni protein unosi u ćeliju, omogućavajući telu da ga sam popravi.

Novu vakcinu razvio je tim predvođen osnivačem Bionteka Ugurom Šahinom (58) i osnivačem Ozlemom Turečijem (56).

Do sada su ga primila 44 pacijenta u četiri doze. Uspeh je bio posebno visok posle dve doze, posle četiri doze tumori su smanjeni za najmanje 30 odsto kod nešto manje od polovine (45 odsto), a rak je stabilizovan kod 74 odsto svih pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.