Nema više rekonstrukcije himena i testova nevinosti - postaju zabranjeni

Izvor: B92, 06.Feb.2022, 12:38

Nema više rekonstrukcije himena i testova nevinosti - postaju zabranjeni

Britanska vlada namerava da zabrani estetsku hirurgiju zvanu himenoplastika u celoj zemlji. Tim zahvatom se pokušava ponovno stvaranje ženskog himena, koji je u nekim kulturama povezan s nevinošću, a smatra se oblikom zlostavljanja temeljenog na časti. Postupak će biti zabranjen, kao i ispitivanje nevinosti.

Himenoplastika je dostupna u klinikama i može koštati do 3.000 funti. Postupkom se ponovno stvara tanka membrana poznata kao himen koja delimično prekriva ulaz u vaginu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << No, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da "nepostojanje himena nije pouzdan pokazatelj polnog odnosa".

Ženski himen može puknuti iz raznih razloga, a ne samo zbog polnog odnosa, na primer kroz bavljenje sportom ili korišćenjem tampona.

"Himenoplastika uzrokuje traumu"

Britanska vlada je krajem prošle godine obećala da će uvesti zakon o zabrani himenoplastike što je pre moguće. Sada je vlada uvrstila amandmane u zakon o zdravstvu kojima bi se kriminalizovalo pomaganje ili podržavanje osobe koja sprovodi himenoplastiku i to može rezultirati kaznom do pet godina zatvora.

Takođe bi bilo kazneno delo odvesti djevojku ili ženu u inostranstvo na postupak.

Prošle godine, kada je predlog zakona bio u Donjem domu, vlada ga je izmenila kako bi zabranila testiranje nevinosti nakon što je tu praksu nazvala neobranjivom. Zagovornici kažu da su testiranje nevinosti i himenoplastika usko povezani.

Diana Nami, izvršna direktorka Organizacije za prava iranskih i kurdskih žena, zalagala se za zabranu i objasnila: "Svaka žena i devojka koja se suoči s ovom invazivnom operacijom, pod prisilom je - direktnom ili indirektnom - da se predstavi kao devica. U mnogim slučajevima, postupak se sprovodi kako bi se omogućio prisilni brak koji organizuje njena porodica".

"Himenoplastika uzrokuje traumu i u otprilike polovini slučajeva ne uspe da dovede do krvarenja kad žena ili devojka sledeći put ima snošaj, ostavljajući je vrlo ranjivom na zlostavljanje temeljeno na 'časti' ili čak ubijanje iz 'časti'", dodala je Nami.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.