Nema potrebe za novom formulom: Fajzer vakcina deluje i na nove sojeve

Izvor: B92, 10.Maj.2021, 20:27

Nema potrebe za novom formulom: Fajzer vakcina deluje i na nove sojeve

Nemačka laboratorija Biontek saopštila je da je njena vakcina efikasna protiv različitih sojeva koronavirusa, pošto nijedna studija u ovoj fazi ne ukazuje na potrebu za novom formulom.

"Do danas nema naznaka da je neophodna adaptacija trenutne vakcine Biontek protiv glavnih identifikovanih sojeva", saopštila je laboratorija, dodajući da ipak razvija "sveobuhvatnu strategiju za suočavanje sa tim sojevima ukoliko bude potrebno u budućnosti".

Laboratorija navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je u martu počela testiranje "modifikovane verzije" postojeće vakcine.

"Cilj ove studije je da istražimo put koji bi Biontek i Fajzer sledili ako bi se SARS-COV-2 dovoljno promenio da zahteva ažuriranje vakcine", dodaje se u saopštenju.

U toku je procena kako bi se video uticaj moguće treće doze na produženje imuniteta i zaštitu od sojeva koronavirusa. Izvršni direktor Bionteka Ugur Sahin rekao je u aprilu da je vakcina efikasna protiv indijske varijante koronavirusa.

Vakcina kompanija Biontek i Fajzer prva je dobila odobrenje na Zapadu i isporučuju je u više od 90 zemalja širom sveta. Laboratorija planira da poveća proizvodnju, kako bi dostigla tri milijarde doza do kraja godine, u odnosu na 2,5 milijardi doza, koliko je ranije planirano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.