Nema budžeta za abortus

Izvor: B92, 22.Jul.2010, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema budžeta za abortus

Protivnici abortusa u SAD pozdravili su odluku administracije predsednika Baraka Obame da zabrani da zdravstveno osiguranje pokriva troškove abortusa za one koji ne mogu sami da ga plaćaju.

Katolički biskupi smatraju da je ta nova mera „veoma dobra”, ali su izrazili bojazan jer će druge mere unutar njegove reforme zdravstvenog sistema „promovisati abortus”, ocenio je kardinal Danijel DiNardo.

Sekretarijat za zdravstvo objavio je prošle nedelje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da zdravstveno osiguranje za one koji ne mogu sami da ga plaćaju neće pokrivati abortuse, sem u slučajevima silovanja, incesta ili kada je život majke u opasnosti.

Reforma zdravstva, koja će stupiti na snagu 2014, omogućiće pokrivanje troškova abortusa za federalne zdravstvene osiguranike, ali samo ako oni sami to plate, nezavisno od vladinih fondova.

Zagovornici abortusa, pak, smatraju da je Obamina administracija "otišla predaleko u ograničenjima".

Oni smatraju da je neobjašnjivo i pogrešno da život žene zavisi od toga kakvu zdravstvenu polisu ima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.