Nedostaju lekovi protiv astme

Izvor: B92, 15.Apr.2013, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedostaju lekovi protiv astme

U Apoteci "Beograd" već mesecima vlada nestašica pojedinih lekova, a "aminofilin" i "durofilin", koje koriste astmatičari, najtraženiji su medju deficitarnim medikamentima, izjavila je danas Tanjugu rukovoditeljka Centra za informacije o lekovima Milana Dučić.

Ona je dodala da pacijenti telefonom često zovu i zbog diuretika "spironolakton", supozitorija "salofalk", kapi za oči "unitimolol", kao i zbog antiagregacionog preparata "tiklodiks".

"To su deficitarni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lekovi koje pacijenti ovih dana najviše traže, a uglavnom nemaju zamenu", rekla je Milana Dučić i podsetila da su nestašice na tržištu farmaceutskih proizvoda prisutne već mesecima, kao posledica problema u proizvodnji pojedinih preparata, pre svega stečaja u zrenjaninskoj "Jugoremediji".

Na pitanje da li je jedan od razloga za najnovije nestašice i Zakon o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu 1. aprila, ona je rekla da će se nesporazumi vezani za tendere tek odraziti na tržište, ako se dileme uskoro ne razjasne. Većih problema u snabdevanju zasad nema jer se još troše zalihe.

Direktorka Apoteka "Beograd" Dragana Simić ranije je rekla Tanjugu da ta ustanova očekuje dodatna tumačenja nadležnih kako da organizuje tendere po novom Zakonu o javnim nabavkama i neće naručivati lekove i pomagala dok se ta situacija ne razjasni.

"Obustavili smo naručivanje novih lekova sa liste Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i pomagala koja se izdaju na nalog dok ne dobijemo konačno mišljenje ministarstava", rekla je ona za Tanjug.

Pre nego što je zakon stupio na snagu, državne apoteke Srbije zatražile su od vlade da budu izuzete iz procesa javnih nabavki do sprovođenja centralizovane javne nabavke, jer, inače, prete nestašica lekova i zatvaranje državnih apoteka.

Foto: Grant Cochrane/ freedigitalphotos.net

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.