Nedelja imunizacije u Evropi

Izvor: B92, 26.Apr.2011, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedelja imunizacije u Evropi

Srbija na planu imunizacije ima dobre rezultate, posebno na prevenciji malih boginja i polimijelita, iako se periodično javljaju epidemije tih bolesti među decom iz populacije koje su teško dostupne, smatra pomoćnik ministra zdravlja dr Ivana Mišić.

Ona je, povodom obeležavanja Nedelje imunizacije, u Institutu za javno zdravlje Srbije "Batut" istakla da je imunizacija preventivna mera koja spašava živote i daje više nego što košta.

Šef kancelarije SZO za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiju dr Dorit Nican - Kaluški je kazala da Nedelja imunizacije svima u Evropi pruža platformu na osnovu koje se može sarađivati na polju prevencije zaraznih bolesti.

Prema njenim rečima, izveštaji iz ove godine ukazuju na porast obolelih od malih boginja, naročito u Belgiji, Španiji - Andaluzija, Makedoniji, Turskoj i Srbiji.

"Zdravstveni sistem Srbije ulaže veliki napor na planu imunizacije, naročito populacija koje su na margini", istakla je Kaluški.

Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" dr Tanja Knežević je istakla da imunizacija podrazumeva odgovornost svakog pojedinca, porodice i prosvetnih radnika, u skladu s čim je štampan informator o imunizaciji koga će roditelji dobiti od izabranih lekara.

Nedelja imunizacije, koju je inicirala SZO u oktobru 2005. godine, godišnji je događaj čiji je opšti cilj povećanje obuhvata imunizacijom kroz jačanje uverenja o potrebi zaštite svakog deteta od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom.

Šesta po redu Nedelja imunizacije u evropskom regionu, koja će trajati do 30. aprila, ove godine se obeležava pod sloganom "Zajedničkim naporima protiv zajedničkih pretnji".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.