Nedelja borbe protiv distrofije

Izvor: B92, 17.Maj.2012, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedelja borbe protiv distrofije

U Srbiji ima više od 1 700 osoba obolelih od progresivnih neuromišićnih bolesti, a njihova afirmacija u društvu biće u centru pažnje "Nedelje borbe protiv distrofije" koja se obeležava od 14. do 20. maja.

Reč je o tradiocionalnoj manifestaciji koju je Evropska organizacija distrofičara (EAMDA) ustanovila 1973. godine i od tada se ona obeležava u mnogim evropskim zemljama, a Savez distrofičara Srbije obeležiće je razlicitim aktivnostima pod motom "Različito sposobni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ljudi".

Cilj obeležavanja ove manifestacije jeste podizanje svesti javnosti o pravima i mogućnostima, ali i problemima sa kojima se suočavaju osobe obolele od progresivnih neuromišićnih bolesti.

Savez distrofičara Srbije, zajedno sa svih 20 organizacija iz mreže, obeležiće ovogodišnju nedelju medijskim i drugim aktivnostima u cilju intenziviranja kampanje za stvaranje boljih uslova za život osoba sa mišićnom distrofijom.

Organizovaće konferenciju za novinare 18. maja na kojoj će o svojim ličnim i profesionalnim dostignućima govoriti poznati aktivisti invalidskog pokreta iz Saveza, a druga značajna aktivnost biće okrugli sto na temu "Osobe sa invaliditetom - nekad i sada".

U saopštenju se podseća da se neuro - mišićne bolesti javljaju u više od 600 različitih oblika i spadaju u progresivne, nasledne, neizlečive bolesti i retke bolesti, nepoznatog uzroka nastajanja.

U Srbiji je registrovano preko 1.700 osoba, a procenjuje se da su ove brojke veće.

Najčešće su u pitanju deca i mladi ljudi jer se bolest uglavnom javlja u detinjstvu, a mahom su i korisnici invalidskih kolica, aparata za disanje i drugih ortopedskih pomagala.

Svaki građanin, bez obzira na invaliditet, treba da ima jednaka prava i da bude ravnopravan u svim društvenim sferama, bez izuzetka, a uvođenje ovog pitanja u glavne društvene tokove kroz sve oblasti politike je od ključnog značaja, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bi mere koje se sprovode u Srbiji, na osnovu Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom, trebalo da budu zasnovane na

principima punog građanskog učešća i samostalnog života, uključujući uklanjanje prepreka ka integraciji bilo da su u pitanju psihološke, obrazovne, porodične, kulturne, društvene, profesionalne, finansijske...

Navodi se i da je neophodan sveobuhvatni pristup u rešavanju problema sa kojima se suočavaju osobe obolele od progresivnih neuromišićih bolesti, ali i sve druge kategorije invalidnosti, kojih u Srbiji prema najnovijim procenama Svetske zdravstvene organizacije ima oko 15

odsto, a koje najčešće žive na granici siromaštva.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U susret Svetskom Danu bez duvanskog dima

Izvor: KovinEkspres.rs, 17.Maj.2012

Saopštenje za medije Zavoda za javno zdravlje Pančevo Svake godine, 31.maja se obeležava Svetski dan bez duvanskog dima. Tema ovogodišnjeg svetskog dana bez duvanskog dima jeste “Uplitanje duvanske industrije”. U skladu sa tim sve zdravstvene ustanove posebno, ustanove preventivne zdravstvene...

Nastavak na KovinEkspres.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.