Ne zanemarujte noćno mokrenje: Može biti znak određenih zdravstvenih problema

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 08:02

Ne zanemarujte noćno mokrenje: Može biti znak određenih zdravstvenih problema

Ustajanje tokom noći i odlazak u toalet u većini slučajeva znači da smo nekoliko sati pre spavanja popili previše tečnosti. Međutim, ponekad česta potreba za mokrenjem tokom noći može ukazivati i na neke druge, ozbiljnije zdravstvene probleme koje ne bismo smeli da ignorišemo, prenosi Index.hr.

Kako objašnjavaju lekari, moguće je da patimo od nokturije, jednog od najčešćih znakova poremećaja donjeg dela mokraćnog sistema, što je uobičajena pojava kod starijih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ljudi.

Međutim, ovo stanje takođe može biti uzrokovano nizom medicinskih problema, uključujući i dijabetes. Naime, dijabetes se često naziva tihim ubicom jer se njegovi simptomi pogrešno dijagnostifikuju kao hronični umor ili pojačana žeđ, navodi Diabetes UK. Drugi simptomi uključuju češće mokrenje, naročito u večernjim i noćnim satima.

"Visok nivo šećera u krvi povećava vašu žeđ pa možete piti više nego inače, a to dovodi do česte potrebe za odlaskom u toalet. Isto tako, visoke količine šećera u krvi takođe iritiraju mokraćni mehur uzrokujući češće mokrenje", objašnjavaju stručnjaci.

Iako je dijabetes jedan od najčešćih razloga za nokturiju, NHS navodi da to takođe može biti posledica problema sa srcem.

"Ako imate problema sa srcem, primetićete otekline oko zglobova. Kada ležite ili su vam stopala podignuta, tečnost se apsorbuje u krvotok i uklanjaju je bubrezi. To povećava potrebu za mokrenjem noću", objašnjava urolog dr Džefri Vajs, koji dodaje kako je upravo pojačana potreba za mokrenjem, naročito noću, specifična zbog kongestivnog zatajenja srca.

Lekari takođe upozoravaju kako učestalo noćno ustajanje radi mokrenja takođe može biti posledica ozbiljnih zdravstvenih problema s prostatom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.