Izvor: S media, 17.Feb.2011, 18:38 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Ne propustite ove zime - kesten
Kesten je jedan od simbola jeseni, ali se može kupiti tokom cele zime. Ako ga ove sezone još niste jeli, imate vremena da tu grešku ispravite.
Botaničari kesten ubrajaju u voće, ali zbog načina i mesta rasta spada i u šumsko drveće. To je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C zbog čega je veoma bitno jesti kestenje tokom hladnih zimskih dana.
Kesten sadrži mnogo skroba, malo šećera i samo dva procenta masti, što ga čini idealnom namirnicom, ne samo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za recepte poslastičara, već svih onih koji bi da se hrane zdravo.
Plod kestena je odličan izvor kalcijuma, fosfora, gvožđa i B vitamina. Lako se vari.
Priprema se na dva načina: kuvanjem ili pečenjem, a konzumira se sam, ili uz dodatak šlaga, sladoleda...
Pasirano kuvano kestenje je odlično za razne poslastice, pre svega torte i rolate, zašta se koriste dve vrste kestena: obični (s donje strane spljošten, a sa gornje ispupčen) i maroni (ispupčen sa obe strane).
Nekada se od kestena pravilo i brašno za hleb, o čemu svedoče etnografski nalazi na Korzici. Tamošnji stanovnici u prošlosti nikada nisu jeli pšenični ili hleb spravljen od neke druge žitarice.
Kada danas kupujete kesten obratite pažnju na sledeće: plod treba da bude krupniji, bez rupica i oštećenja na ljusci koja bi trebalo da bude sjajna.
Pre pripreme ga obavezno operite, a pre pečenja zasecite ljusku. Kesten se ljušti dok je topao, a obavezno se uklanja i unutrašnja kora.
I još jedan savet: bez obzira na to što je zdrav i ukusan, kesten konzumirajte umereno s obzirom na njegovu visoku energetsku vrednost.
Međutim, ako se bavite sportom, ili imate probirljivo dete kada je hrana u pitanju, kestenje je odlično.
Prijatno.