Ne preterujte: Evo šta može da vam se desi ako jedete previše jaja

Izvor: B92, 03.Okt.2023, 19:40

Ne preterujte: Evo šta može da vam se desi ako jedete previše jaja

Nema sumnje da jaja imaju mnoge prednosti, ali kao i sa svakim jelom trebalo bi obratiti pažnju na količinu konzumacije i ne preterati.

Jaja imaju mnoge zdravstvene prednosti, kao što su pomoć u kontroli težine, poboljšanje zdravlja očiju i obezbeđivanje različitih hranljivih materija, od proteina do omega-3 masnih kiselina.

Međutim, evo šta se može dogoditi ako pojedemo previše jaja.

Zatvor

Jaja imaju puno proteina, ali ne i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlakana koja pomažu varenju. Nedostatak vlakana dovodi do zatvora, pa se preporučuje konzumiranje jaja sa namirnicama bogatim vlaknima, poput spanaća i paradajza.

Akne i bubuljice

Akne su uzrokovane visokim nivoom hormona progesterona, koji je prisutan u jajima. Dakle, ako iznenada primetite akne na svojoj koži, možda biste želeli da pratite koliko često konzumirate jaja.

Nadutost

Za neke su jaja idealan doručak, ali ne i za one koji su na njih osetljivi. Osetljivost jaja se manifestuje nadimanjem i gasovima. Netolerancija na jaja znači da ne možete pravilno svariti određeni element u jajetu, ili da možda nemate određeni enzim u svom telu koji može da ga razgradi. Ovo ne samo da vas čini nadimanim, već možete iskusiti i bol u stomaku, glavobolju i napetost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.