Ne plašite se ginekologa

Izvor: B92, 19.Nov.2013, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne plašite se ginekologa

Kontrole zdravlja reproduktivnih organa pomažu da se bolest otkrije na vreme. Otkriven u ranoj fazi, rak materice izlečiv je u 92 odsto slučajeva

Jedno od poslednjih američkih istraživanja pokazalo je da polovina žena okleva da ode kod ginekologa, već na internetu proveravaju simptome i same postavljaju „dijagnozu“. To može da ima ozbiljne zdravstvene posledice. Gotovo svi ginekološki problemi uspešno se leče, ali je neophodno doći što pre kod lekara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
1. Ne izbegavajte briseve

Vaginalni i cervikalni brisevi ne otkrivaju rak, već promene na ćelijama grlića koje mogu da ukažu na prekancerozne promene. Istraživanja pokazuju da žene kojima je otkriven rak grlića materice na preventivnom pregledu, imaju 92 odsto šanse za izlečenje, dok one koje se jave lekaru tek sa pojavom simptoma, imaju oko 60 odsto šanse.

2. Testirajte se na HPV

Neke vrste ovog virusa povezane su sa povećanim rizikom od raka grlića materice. Ukoliko bris pokaže neke abnormalnosti, pacijentkinja treba da uradi kolposkopiju, ispitivanje sluzokože grlića materice.

3. Brazilska depilacija je nepoželjna

Uklanjanje svih stidnih dlačica može da izazove brojne probleme - od urastanja dlaka kad krenu da rastu, preko tamnjenja kože na tom području i veće sklonosti infekcijama. Zato ginekolozi ne preporučuju brazilsku depilaciju.

4. Smanjite težinu

Polovina slučajeva raka endometrijuma (zida materice) povezana je sa gojaznošću, tvrde naučnici. Masno tkivo povećava nivo estrogena, što utiče na porast rizika od ove vrste raka.

5. Gljivična ili bakterijska infekcija?

Ako osećate svrab u genitalnom predelu, a ne prođe u roku od četiri dana od početka terapije za gljivičnu infekciju (najčešće kandidijazu), onda je verovatno u pitanju bakterijska infekcija. Ako je vaginalni iscedak sivkast i neprijatnog mirisa, u lečenje će gotovo sigurno morati da budu uključeni antibiotici.

6. Proverite imate li cistu

Mnoge žene bolove u stomaku povezuju sa upalom i cistom na jajniku. Bol povezan sa cistom javlja se nisko u stomaku, s jedne strane. Svakako treba otići i proveriti, ali cista je najčešće bezopasna. Više od 10 odsto žena nekada dobije cistu na jajniku, ali se one lako leče ili čak ne zahtevaju tretman.

7. Promene u menstrualnom ciklusu

Normalan ciklus traje od 21 do 35 dana, i javlja se u regularnim razmacima. Neuobičajen bol, prevelika dužina trajanja ciklusa i preobilno krvarenje mogu da ukažu na neki ginekološki problem i potrebno je da se provere kod lekara.

8. Simptomi koje ne smete da ignorišete

Krvarenje posle seksualnog odsnosa je uvek znak za uzbunu. Može da bude u pitanju endometrioza, čak i rak grlića materice. Zato je ovaj problem uvek neophodno proveriti kod ginekologa.

Izvor: Večernje Novosti

Foto: imagerymajestic / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.