Nazalna vakcina protiv kovida obećava

Izvor: B92, 06.Apr.2023, 07:42

Nazalna vakcina protiv kovida obećava

Berlinska klinika Šarite (Charite) razvija vakcinu protiv koronavirusa u spreju za nos i rezultati istraživanja na životinjama su ohrabrujući, navode naučnici u novoj studiji.

Istraživači u timu Žeraldin Nuaj (Geraldine Nouailles) vakcinu za nazalnu upotrebu za sada testiraju na hrčcima, uporedo sa kontrolnim testiranjem standardnom mRNA vakcinom.

Program je još u ranoj fazi, sa humanim testiranjem tek u pripremi.

Koautor studije, Emanuel Vajler (Wyler) >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz istraživačkog Centra Maks Delbrik (Max Delbrück) je za dpa izjavio da još nije jasno koliko dugo nazalna vakcina može da štiti.

Rani rezultati, međutim, ukazuju na dužu zaštitu od one koju stvaraju prethodne verzije. "Efekat procenjujemo prema osnovu ozbiljnosti bolesti koju hrčak razvije", rekao je Vajler.

Naučnici testiraju i faktore poput replikacije virusa, stimulacije imunološke memorije i koncentracije antitela na sluzokoži.

Autori, inače naučnici Šaritea, Slobodnog univerziteta u Berlinu i sa Centra Maks Delbrik su predstavili verziju koja tek treba da prođe testiranje drugih naučnika. Predstoje testovi u švajcarskim biotehnološkim startapu RocketVak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.